Annons

Ledarbloggen

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Det var jobben, säger Berit Andnor. Den socialdemokratiska valanalysen kommer till samma slutsats som de borgerliga utvärderingarna. S lämnade walk over i debatten om sysselsättningen och det blev partiets fall.

Rätt och fel.

Rätt – i så måtto att socialdemokraterna duckade i jobbdebatten. Det kom inget på första maj. Inget i Almedalen. Inget i Björkvik i augusti. Och inget i valplattformen. Fredrik Reinfeldt talade jobb och ickejobb i varenda anförande, och Persson sade bara att konjunkturen skulle ordna skivan. Det gick inte hem hos väljarna.

Fel – i så måtto att jobbfrågan blev katalysator för så mycket mer. Tigandet om jobben blev en symbol för allmänt tigande: s hade inte mycket att säga om vad man skulle använda makten till efter ännu en valseger – och samtidigt fanns en stark känsla av att partiet suttit på taburetterna för länge och att det var dags för maktskifte.

Många mittenväljare ville ha något annat än socialdemokraterna och Göran Persson. Jobbfrågan gav moralisk legitimitet och politiskt innehåll åt den känslan.

Och Alliansen gjorde den trovärdig.

Arkiv