X
Annons
X

Ledarbloggen

Maria Abrahamsson

Maria Abrahamsson

Om Alliansen ska vinna valet även 2010 är det hög tid att man får fart på de partiöverskridande övningarna igen. Varför inte börja med att presentera en gemensam valanalys signerad Alliansen? Det vore om inte annat en nyttig påminnelse om hur valet vanns och varför.

I stället presenterade moderaterna i förmiddags partiets egen eftervalsanalys. Den lider inte brist på självberöm!

En inkännande och resonerande partiledare, en lyckosam omgörning av de gamla moderaterna, en trött socialdemokrati (mer tur än skicklighet), bildandet av Alliansen och en positiv ekonomisk utveckling (inte Alliansens förtjänst). Ja, förklaringarna till moderaternas kanonval (26,2 procent) är många och gick i repris i ekot hela morgonen.

Själv skulle jag vilja lägga till partiets nedtoning av de egna profilfrågorna för att ge folkpartiet, centern och kd större utrymme. Det ingav respekt , till och med beundran, och ledde paradoxalt nog till att m lockade väljare även från alliansvännerna.

På sidan 10 i valanalysen konstateras att det var en klok strategi att låta Allians för Sverige blir det ”övergripande paraplyet”. Sant. Alliansens gemensamma valplattform bekräftade väljarnas känsla och intryck av att det fanns ett gemensamt borgerligt regeringsalternativ i kontrast till upplösningen på vänsterkanten. Efter valet har tyvärr den känslan avtagit.

Som det största allianspartiet borde moderaterna känna ett särskilt ansvar för att väljarna inte blir besvikna. Trist nog lyser den insikten med sin frånvaro i såväl moderaternas valanalys som i partiets förslag till nytt handlingsprogram.

Arkiv