X
Annons
X

Ledarbloggen

Maria Abrahamsson

Maria Abrahamsson

Tidningen Journalisten anklagar i sitt senaste nummer Fredrik Reinfeldts statssekreterare Ulrica Schenström för att lägga band på regeringskansliets pressekreterares grundlagsskyddade meddelarfrihet.
Schenström försvarar sig: ”Det spelar väl ingen roll om pressekreterarna får veta vilka medarbetare på statsrådsberedningen som pratar med journalister. I så fall omfattas också de av meddelarskyddet och pratar inte vidare”.

Detta är med förlov sagt gallimatias. Vitsen med meddelarfriheten är ju att tjänstemän inte ska behöva riskera repressalier från sina chefer för att de tar kontakter med medierna som cheferna inte gillar. Den rapporteringsskyldighet som Schenström tydligen har infört känns som ett förtäckt hot riktat mot hennes underställda som har mediala kontakter utan den politiska ledningens godkännande.
Faktum är agerandet ligger farligt nära det s k repressalieförbudet i 1 kap. 4 § YGL. Gissar att JO får kaffet i vrångstrupen om han läser Journalisten till morgonfikat.

Arkiv