Ledarbloggen

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

PM Nilsson tar lite paus i anti-Bildtkampanjandet i dag, men han har lämnat över stafetten till kulturchefen Per Svensson.

Svensson har en ny anklagelsepunkt: Bildt bloggar. På det sättet får utrikesministern tillgång till en kanal där han kan tala direkt med allmänheten, och det ger Per Svensson dåliga vibrationer. Drömmen om direktkommunikation mellan ledare och folk odlas i osunda politiska traditioner, menar han – och illustrerar med en bild av Richard Nixon. (Av någon anledning glömmer han Franklin D Roosevelts ”fireside chats”. Liksom Expressens kampanj för att Carl Bildt under sin statsministertid skulle hålla ”tal till nationen” om lasermannen.)

Svensson skriver: ”Carl Bildt tassar i utkanterna av dessa andra [osunda] traditioner när han utnyttjar sin blogg som ett vapen mot en av den liberala demokratins institutioner – den granskande journalistiken.”

Alltså: genom att blogga skapar Bildt en möjlighet att förmedla information och åsikter utan att dessa påverkas av journalistiska tolkningar – och detta är något suspekt. Makthavare får inte tala direkt med folket, för då kan folk och makt koka ihop vad som helst.

Jag har den största respekt för bra journalistik och är övertygad om att den spelar en stor roll för att det offentliga samtalet ska bli bra. Men denna Svenssonska argumentationslinje tror jag kommer att imponera på ytterst få läsare och tittare. Varför skulle människor inte kunna ha tillgång till både rapportering och politkernas egna, ofiltrerade budskap?

En journalistik som hävdar att dess stora existensberättigande är att den träder in mellan makthavare och folk och ser till att de inte har otillbörliga kontakter med varandra – att journalistiken ska vara tillrättaläggande snarare än upplysande – den kommer med rätta att uppfattas som hopplöst högmodig.

Per Svensson argumenterar som om Sverige vore Vitryssland.

I går kom TS-statistiken för 2006, som visar att alla större svenska dagstidningar (med SvD som angenämt undantag) har upplagor som faller eller ligger stilla. Per Svensson får denna händelse att se ut som en tanke.

Arkiv

Fler bloggar