Ledarbloggen

Kristian Karlsson

Kristian Karlsson

Abdel Karim Nabil Suleiman är en frispråkig 22-åring. Som så många andra har han en blogg där han han luftar åsikter om den ena och det andra. På nätet kallar han sig Kareem Amer.

Problemet är att han (1) är kritisk mot islam (2) är demokrat och (3) bor i Egypten. Där är inte kritik mot islam eller stat tillåten, så Kareem greps, åtalades och riskerade 11 års fängelse.

I går demonstrerade bloggare över hela världen, tillsammans med andra som värnar om yttrandefriheten. Kanske blir det svårare att gömma en dissident i fängelse då, hoppades vi. Jag deltog vid en protest utanför Egyptens ambassad på Strandvägen (bilden). Författaren Johan Norberg och riksdagsmannen Fredrik Malm (fp) höll tal, och med tanke på att det var 11 minusgrader på trottoaren samlade protesten förvänansvårt många.

I dag föll så domen. Fyra års fängelse; tre för att ha hädat islam, ett för att ha kritiserat landets politiker. Det är en avskyvärd kränkning av yttrandefriheten. Försvarsadvokaterna försökte inte ens hävda Kareems rätt att smäda islam, utan riktade in sig på teknikaliteter.

Blir det Fredrik Reinfeldt eller Carl Bildt som levererar det svenska utbrottet?

Lär mer här: Freekareem.org, Johan Norberg, Fredrik Malm, Henrik Alexandersson

(Foto: Fredrik Malm)

Arkiv

Fler bloggar