Annons

Larssons värld

Therese Larsson Hultin

Therese Larsson Hultin

23 år efter den tyska återföreningen är det forna Östtyskland fortfarande långt från de ”blomstrande landskap” som den dåvarande förbundskanslern Helmut Kohl utlovade. Arbetslösheten är högre, lönerna lägre och levnadsstandarden sämre än i väst.

Vi journalister anklagas ofta för att bara fokusera på det negativa. Det är säkert sant, men faktum är att public service-bolaget ZDF:s nyhetsprogram Heute valde den positiva linjen när de berättade om den årliga rapporten som skildrar ”tillståndet i det återförenade Tyskland” (Stand der deutschen Einheit) på söndagskvällen.

Enligt Heute, som har läst rapporten som släpps först senare i veckan, har läget i det forna DDR aldrig varit så bra som nu. För första gången sedan återföreningen 1990 är det lika många människor som flyttar österut, som det är som söker sig mot väst. Det ekonomiska läget har dessutom inte heller varit så här bra de senaste 23 åren.

Tyvärr är jag nog lite mer negativt lagd än ZDF-reportern, för jag kan inte låta bli att fastna vid allt det tråkiga som kommer lite senare i inslaget. Det ekonomiska läget är nämligen inte bara väldigt bra i den östra delen – utan i hela Tyskland som klarat sig fin-fint genom krisen. Det stora problemet, i mina ögon, är att det inte blivit bättre i öst i relation till väst de senaste åren, utan att skillnaderna består.

Pensionerna och löneläget är fortfarande betydligt lägre i den östra delen av landet – till och med statligt anställda tjänar mindre om de arbetar i det forna öst än de som jobbar i väst. Arbetslösheten i öst nära fyra procentenheter högre än den i väst; 9,5 jämfört med 5,8 procent.

Dessutom låg bruttoregionalprodukten i det forna DDR på 71 procent av den västtyska nivån år 2011. Det har inte förändrats alls enligt årets rapport.

Pratar man med människor i den östra delen av landet är de ofta småbittra över att tjäna mindre än på motsvarande jobb några tiotals mil västerut. De i väst är å andra sidan irriterade över att vägnätet och infrastrukturen på många håll håller högre standard i öst.

Det pratas ofta om ”muren i folks huvuden”. Den finns fortfarande kvar på många håll, och det kommer nog ta ett tag till innan den rivs helt.

Men det kommer att ske, det är bara en tidsfråga. Helt negativt lagd är jag inte.

Om bloggen


Therese Larsson Hultin är Svenska Dagbladets utrikesanalytiker. Hon har jobbat, studerat och levt i Tyskland, Nederländerna, Frankrike och Danmark. Bloggen handlar därför mycket om Europa och EU, men det görs även utflykter till andra världsdelar. Fokus är politik, ekonomi och annat som platsar i Larssons värld.

@thereselars på Twitter