Annons

Larssons värld

Therese Larsson Hultin

Therese Larsson Hultin

Europas regeringar tvingas spara, men den gemensamma centralbanken bygger ett nytt huvudkontor för miljarder. Nu växer kritiken mot ECB, som fått se kostnaderna för den nya bankskrapan skjuta i höjden.

Skärmavbild2

Skrapan har nu nått sin fulla höjd på 185 meter. Foto från ECB:s webbkamera 6 november.

Tanken var att det skulle bli en symbol för den nya, framgångsrika, valutan. När planerna på ännu en skyskrapa i centrala Frankfurt började ta form 1998 var det i en tid när Europas mäktiga drömde om en euro som skulle ersätta dollarn som hela världens pengareserv. Istället står de nu med två tvillingsskrapor i stål och glas som efter otaliga förseningar och skenande kostnader ser ut att bli inflyttningsklara först nästa vinter. Och det till ett pris som får de flesta människor att baxna.

Tidningen der Spiegel har räknat ut att när ECB till sist flyttar in i kontorskomplexet i slutet av 2014, så kommer varje arbetsplats för de runt 2000 medarbetarna kosta nästan 5,3 miljoner kronor. Per person alltså. Lika mycket som en attraktiv svensk villa.

ECB har fullkomligen sprängt den ursprungliga planen där de totala kostnaderna skulle landa på 500 miljoner euro. Nu, efter flera års förseningar, ligger budgeten enligt ECB på 1,15 miljarder euro. Men enligt Spiegel kan slutnotan snarare hamna på 1,3 miljarder. Det är över 11 miljarder svenska kronor – vilket skulle göra varje skrivbord ännu dyrare än tidningens beräkningar.

Skärmavbild3

GÖR EN VIRTUELL RUNDGÅNG

De två tvillingtornen kommer att bli 43 och 45 våningar höga och binds samman av hängande trädgårdar. Den högsta punkten kommer att bli 185 meter och på den översta våningen byggs en restaurang. Men den är inte öppen för allmänheten utan kommer bara kunna användas av ECB:s högsta ledning och eurozonens premiär- och finansministrar.

ECB-skrapan blir därmed 30 meter högre och åtminstone dubbelt så dyr som Tysklands största bank, Deutsche Banks glastorn några kilometer bort.

På taklagsfesten fjol sade tysken Jörg Asmussen, som är medlem i ECB:s styrande råd, att kostnadsexplosionen beror på ”prishöjningar för byggmaterial och arbetskostnader”. Sanningen är snarare dålig planering och glädjekalkyler.

Skärmavbild 1

Ifrån det här rummet kommer framtida beslut om ECB:s ränta att fattas.

När ECB tog in anbud 2008, var det enligt Spiegel inget byggföretag som ville bygga komplexet för de 500 miljoner euro banken budgeterat. Enligt branschkällor var det bara en enda byggherre, Züblin AG, som kom in med ett bud – och det låg på 1,3 miljarder euro. Lika mycket som slutnotan nu tros hamna på. ECB beslutade istället att vara sin egen projektledare och att lägga ut de olika delarna av bygget på entreprenad.

Det gick väl sådär.

Om bloggen


Therese Larsson Hultin är Svenska Dagbladets utrikesanalytiker. Hon har jobbat, studerat och levt i Tyskland, Nederländerna, Frankrike och Danmark. Bloggen handlar därför mycket om Europa och EU, men det görs även utflykter till andra världsdelar. Fokus är politik, ekonomi och annat som platsar i Larssons värld.

@thereselars på Twitter