Annons

Larssons värld

Therese Larsson Hultin

Therese Larsson Hultin

Var går gränsen för när en politiker måste avgå? Tydligen inte vid att röka crack i alla fall. Det anser åtminstone Torontos borgmästare som inte har några planer på att lämna sin post – trots att det finns en film på honom där han röker den ökända drogen.

Det finns som alla vet tillfällen när verkligheten överträffar dikten.

– Jag ber om ursäkt av hela mitt hjärta. Jag har gjort misstag, och jag kan inte ändra det förflutna. Men jag försäkrar er om att jag kommer att göra förändringar.

Torontos borgmästare Rob Ford sparade inte på krutet när han bad invånarna i Kanadas största stad om ursäkt igår. Det var i en radioshow tillsammans med sin bror som borgmästaren för första gången i princip erkände att han rökt crack – även om han inte tog just de orden i sin mun.

LYSSNA PÅ ROB FORD HÄR

Rob Ford

Borgmästare Rob Ford uppmanar journalister att lämna hans egendom efter polisens presskonferens i torsdags.

Historien har varit en följetong i kanadensisk media de senaste månaderna. Det hela började i maj i år när en knarkhandlare erbjöd den amerikanska nyhetssajten Gawker och den kanadensiska tidningen Toronto Star att köpa en video där borgmästaren rökte på. Reportrarna fick se videon, inspelad med en mobilkamera, men när Gawker till sist hade fått ihop pengarna bröt droghandlaren kontakten. De båda medierna valde ändå att publicera uppgifterna, något som fick borgmästaren Rob Ford att gå till kraftig motattack. Uppgifterna var ”löjliga”, det fanns ingen video, och om det fanns det så var det inte han som var att se på filmen. Ford kallade dessutom journalisterna för ”likmaskar”.

Men ryktena dog inte. Det kom hela tiden nya uppgifter om filmen, och polisen började undersöka affären. Så i torsdags gav Torontos polischef Bill Blair plötsligt en presskonferens. Polisen hade fått tag på videon och ”innehållet motsvarar vad som beskrivits i media”, sade polischefen. I klartext: Rob Ford röker en crack-pipa.

– Som Torontobo måste jag säga att jag är besviken. Det här är en fråga av stor allmän oro, sade Bill Blair på presskonferensen.

Borgmästaren i sin tur avböjde i förra veckan att kommentera uppgifterna med hänvisning till att filmen nu var en del av polisens förundersökning.

– Jag önskar att jag kunde försvara mig, men jag kan inte. Det här ligger inför domstol och det är allt jag kan säga, sade Rob Ford och tillade att han inte hade någon anledning att avgå – något som Torontos samtliga fyra dagstidningar och stora delar av det politiska etablissemanget krävt.

Nic Bibassis

Torontobon Nic Bibassis demonstrerar utanför radiostationen där borgmästaren höll sin talkshow igår.

Därför var det minst sagt en helomvändning borgmästaren, som styrt Toronto sedan 2010, bjöd på i sin radioshow igår.

­– Jag uppmanar polisen att offentliggöra videon, oavsett vad den visar. Torontoborna har en rätt att se den, sade han men upprepade att han tänkte sitta kvar. Rob Ford erkände dessutom att han kört berusad vid ett par tillfällen och lovade nu att han skulle skaffa en chaufför.

– Jag älskar mitt jobb och jag kommer fortsätta att utföra det, sade borgmästaren.

Den stora frågan är om Torontoborna köper det.

Om bloggen


Therese Larsson Hultin är Svenska Dagbladets utrikesanalytiker. Hon har jobbat, studerat och levt i Tyskland, Nederländerna, Frankrike och Danmark. Bloggen handlar därför mycket om Europa och EU, men det görs även utflykter till andra världsdelar. Fokus är politik, ekonomi och annat som platsar i Larssons värld.

@thereselars på Twitter