Annons

Larssons värld

Therese Larsson Hultin

Therese Larsson Hultin

En väg till ingenstans, en park för 18 miljoner kronor som inte gör någon glad och en fotbollsstadion mitt i ett ödeområde. Det holländska tv-programmet ”Brandpunt” granskar EU-projekten som aldrig borde blivit av. 

Dagens tv-tips för alla er som förstår lite holländska och är intresserade av vad våra EU-pengar går till är utan tvekan programmet med titeln ”Gratis pengar från Europa”. Där åker en Brandpunt-reporter omkring i Bulgarien och hittar projekten som gud glömde – eller snarare – som någon tjänade stora pengar på.

Se tv-programmet här

I en småstad har EU avsatt 2 miljoner euro, närmare 18 miljoner kronor, för att bygga en stadspark. Gott så kan man tycka, men den ett år gamla parken håller på att förfalla. Bänkarna vittrar sönder, lampstolparna sitter löst och bassängen tänkt för små barn står utan vatten. Anledningen? För dåligt byggd. En landskapsarkitekt får titta på ritningarna till parken och slår fast att den borde ha kostat 750 000 euro. Var resten av pengarna är vet ingen.

Skärmavbild 2013-10-30 kl. 10.44.09

En lokal reporter visar Brandpunt var stadions läktare borde stå vid det här laget.

Likadant är det med en väg som slutar vid ett stängsel, och grunden till fotbollstadion som ligger mitt i ingenstans. Tre miljoner euro har stadiumprojektet fått från Bryssel. Än så länge finns det en nedgången grind att åka igenom, två målstolpar och en stenmur som var början till en läktare. Allt uppenbarligen påbörjat för många år sedan. Inget tyder på att det någonsin kommer byggas klart.

Brandpunt är ett undersökande program på en av landets public service-kanaler och stora delar är på engelska med nederländsk text. Det går alltså att förstå en hel del, även för den som inte kan holländska. Helt klart sevärt.

Om bloggen


Therese Larsson Hultin är Svenska Dagbladets utrikesanalytiker. Hon har jobbat, studerat och levt i Tyskland, Nederländerna, Frankrike och Danmark. Bloggen handlar därför mycket om Europa och EU, men det görs även utflykter till andra världsdelar. Fokus är politik, ekonomi och annat som platsar i Larssons värld.

@thereselars på Twitter