Annons

Larssons värld

Therese Larsson Hultin

Therese Larsson Hultin

Att USA:s politiker till sist kom överens om att lyfta skuldtaket innebär inte att striden är över. Budgetbråket har blåst nytt liv i den konservativa Tea Party-rörelsen, som inte bara är på stridsstigen mot president Obama. De vill även få bort republikaner som anses för liberala.

De är fly förbannade. Minst sagt.

Frank Masiello, John Boehner

En mäklare på Wall Street ser republikanernas talman John Boehner på tv i veckan.

”Det republikanska partiet är ett SKÄMT. Jag är TRÖTT på att behöva hålla för näsan och rösta på pseudokonservativa politiker” står det i en kommentar. ”Tack för att ni gav upp igen. Vilka fegisar” skriver en annan. Eller vad sägs om den här: ”Jag är äcklad av det republikanska partiet, men gissa vad. De kan inte vinna några val utan Tea Party-anhängarna. Det kommer de snart att upptäcka.”

Sida upp och sida ner håller det på. Tusentals kommentarer om hur republikanerna i Washington svikit sina väljare som gick med på en uppgörelse med demokraterna och om hur Barack Obama för övrigt är en tyrann som håller på att göra USA socialistiskt – och dessutom med största sannolikhet är muslim i smyg.

Det här är ändå bara exempel från en enda facebooksida. Den för den lokala Tea Party-rörelsen i Nashville, countryns hemstad. Men missnöjet med Washington jäser i stora delar av USA och det är tydligt att det Republikanska partiets prestigeförlust mot Obama i veckan har fått Tea Party-anhängarna att lägga i en ny växel. Inte minst när det gäller motståndet mot de folkvalda från det egna partiet. Men låt oss återkomma till det.

För vilka är de då, de allra mest radikalt konservativa amerikanerna? De som inte bara kämpar för betydligt lägre skatter och rätt att bära vapen, utan helst vill att staten ska lämna dem helt ifred.

Frågar man vår egen finansminister så är svaret ett gäng ”galningar”. Det var åtminstone vad Anders Borg kallade dem under en radiointervju i torsdags. ”Galningar som hållit hela världsåterhämtningen som gisslan”.

APTOPIX Tea Party Protests Texas

Tea Party-anhängare vid en protestdemonstration i Texas när rörelsen var ny 2009.

Det kanske är sant. På ett sätt. Men faktum är att bilden av Tea Party-anhängarna är mycket mer komplicerad än att de bara skulle vara en bunt tobakstuggande rednecks som aldrig ägt ett pass och vars världsbild slutar vid USA:s gräns. Undersökningar som gjorts kontinuerligt sedan ”partiet” slog igenom för fyra år sedan visar att tedrickarna snarare är mer välutbildade och har en högre inkomst än amerikanen i gemen. De bor med största sannolikhet i södern, eller i de västra delarna av landet, och 6 av 10 är män. Vita män dessutom. 83 procent av de som uppger sig stödja rörelsen är vita, enligt undersökningsinstitutet Pew. 0 procent är svarta.

Det som stödjer Anders Borgs tes är att hela 7 av 10 har svarat att USA skulle ha kunnat ha strunta i den deadline för att höja skuldtaket som var satt till i torsdags ”utan att lida större ekonomisk skada”.

Rörelsen startades under Barack Obamas första år vid makten och tog sitt namn från the Boston Tea Party. En händelse som utspelade sig redan 1773 då ett antal amerikanska patrioter förstörde stora mängder te som tillhörde det Brittiska Ostindiska Kompaniet. Det var en protest mot överheten och anses vara det som utlöste den amerikanska revolutionen. Dagens Tea Party-rörelse är en löst sammansluten gruppering, bestående av ett stort antal lokala organisationer och en del större, centrala. Det finns ingen partiledning, ingen självklar anförare – även om vissa politiker, som Sarah Palin tidigare och numera den republikanske senatorn Ted Cruz, gör allt för att axla ledarmanteln.

Gemensamt är ändå att anhängarna är arga. Arga på samhällets utveckling, arga på Obamas sjukvårdsreform – och nu även – arga på det republikanska partiet som man tycker gav upp alldeles för lätt. Det skapar en djup splittring inom partiet som riskerar att lamslå republikanerna.

För även om stödet för de ultrakonservativa minskar, 62 procent av de republikanska väljarna svarade i juni att de var ”gynnsamt” inställda till the Tea Party, en siffra som minskat till 53 procent i oktober enligt Pew, så är det en makt att räkna med. Om ett år är det val till kongressen. Hela representanthuset och en tredjedel av senatorerna ska väljas om. På hemsidor och på twitter över hela landet uppmanas nu rörelsens anhängare att rösta bort de republikaner som vek sig gentemot president Obama.

”Skriv på uppropet idag” står det med stora bokstäver på det lokala Nashvillekontorets hemsida. ”Senator Lamar Alexander är INTE konservativ och Tennessees folk förtjänar en senator som slåss för våra värden”.

Allt tyder alltså på att inbördeskriget inom det republikanska partiet kommer att fortsätta och fördjupas. Den stora frågan är hur de ska ta sig ur det.

Men det är ett ämne för en annan krönika.      

 

Om bloggen


Therese Larsson Hultin är Svenska Dagbladets utrikesanalytiker. Hon har jobbat, studerat och levt i Tyskland, Nederländerna, Frankrike och Danmark. Bloggen handlar därför mycket om Europa och EU, men det görs även utflykter till andra världsdelar. Fokus är politik, ekonomi och annat som platsar i Larssons värld.

@thereselars på Twitter