Annons

Larssons värld

Therese Larsson Hultin

Therese Larsson Hultin

Ett av Angela Merkels viktigaste trumfkort är plötsligt borta. Det tyska miljöpartiet beslutade i natt att avbryta alla försök att bilda regering med den kristdemokratiska förbundskanslern. Nu återstår bara socialdemokraterna för Merkel.

Germany New Government

Angela Merkel på väg in till sonderingssamtalet med SPD i måndags.

Hon använde dem för att spela ut alternativen mot varandra. I två veckor har kristdemokratiska CDU/CSU omväxlat träffat socialdemokraterna och de Gröna för att utröna om de kan regera Tyskland tillsammans. Men så i natt kom beskedet: miljöpartiet hoppar av sonderingssamtalen. De hade varit ”konstruktiva”, men ”det räckte inte till” konstaterade de Grönas ledare i förbundsdagen Katrin Göring-Eckardt ordkargt efter en förhandlingsrunda som varat i över tio timmar. Det var skillnader i skattepolitiken som blev avgörande. De Gröna vill höja skatten för de mest välbeställda – något kristdemokraterna motsätter sig.

Det gör att läget blir ett helt annat inför samtalen med SPD på torsdag. Socialdemokraterna vet att Merkel nu verkligen behöver dem för att kunna bilda regering och kommer sannolikt bli ännu tuffare i sina krav på en lagstadgad minimilön, ett avskaffat vårdnadsbidrag och – även här – högre skatter för de som tjänar mest.

Men vad händer om de inte kommer överens? Det finns några olika alternativ:

  • Samtalen med de Gröna återupptas igen. Miljöpartiets ordförande Cem Özdemir sade i natt att ”dörren är inte igensatt med spik som man inte kan få upp igen”. En mening som tydligt visar att ingenting är omöjligt, om bara Merkel visar sig lite mer medgörlig.
  • Socialdemokrater, Gröna och vänsterpartiet die Linke bildar regering. Rent matematiskt är det ett självklart alternativ. De tre partierna har tillsammans majoritet i förbundsdagen, men vänsterpartiet anses opålitligt och de övriga har bestämt uteslutit en sådan koalition. Dessutom gick Angela Merkel stärkt ur valet den 22 september, medan såväl socialdemokrater som miljöpartister gjorde ett riktigt dåligt val. De saknar därför självförtroende (och möjligen legitimitet) att peta henne från tronen.
  • Merkel bildar en minoritetsregering. Det är möjligt enligt den tyska konstitutionen, men det har dels uteslutits av CDU, dels har det aldrig tidigare hänt i förbundsrepublikens historia. Det skulle ge en väldigt svag regering eftersom de övriga tre partierna i förbundsdagen alla är vänster.
  • Nyval. Omständigt och kostsamt, men inte helt fel ur Angela Merkels synvinkel. Mätningar visar att CDU skulle få 45 procent vid ett nyval, mot dagens 41,5 procent. Kalkylen kompliceras av att eurokritiska Alternativ för Tyskland ser ut att komma in i parlamentet om valet görs om, vilket skulle försvåra regeringsbildandet om Merkel inte får egen majoritet.

Det är alltså långt ifrån självklart vem eller vilka som kommer styra Tyskland de kommande fyra åren.  

 

 

Om bloggen


Therese Larsson Hultin är Svenska Dagbladets utrikesanalytiker. Hon har jobbat, studerat och levt i Tyskland, Nederländerna, Frankrike och Danmark. Bloggen handlar därför mycket om Europa och EU, men det görs även utflykter till andra världsdelar. Fokus är politik, ekonomi och annat som platsar i Larssons värld.

@thereselars på Twitter