Annons

Larssons värld

Therese Larsson Hultin

Therese Larsson Hultin

I Tyskland fortsätter regeringsförhandlingarna att dra ut på tiden. På torsdag träffar Angela Merkel de Gröna för ett sonderingssamtal och på fredag blir det ännu ett möte med Socialdemokraternas partichef Sigmar Gabriel. Men ett eventuellt nyval ser inte så illa ut för Merkel.

APTOPIX Germany Election

Förbundskansler Angela Merkel

Det är en opinionsmätning för tidningen Stern som spelar förbundskanslern rätt i händerna vid de kommande koalitionssamtalen. Mätningen, som publicerades på onsdagen, visar att Merkels CDU/CSU skulle få hela 45 procent om parterna inte kommer överens och det går till nyval. Det är en ökning med 3,5 procent jämfört med valresultatet och skulle troligen kunna leda till egen majoritet i förbundsdagen.

LÄS ÄVEN: Tyskt dödläge farligt för Europa

Jag skriver troligen, för undersökningen visar även att det eurokritiska Alterntiv för Tyskland (AfD) skulle få 6 procent och därmed klara sig över tröskeln in i parlamentet, vilket skulle kunna ställa till det för kristdemokraterna och beröva dem den egna majoriteten. Däremot skulle Merkels förra koalitionspartner, liberala FDP, bara få 3 procent av rösterna och även fortsatt stå utanför förbundsdagen. Det är en försämring med 1,8 procent, vilket visar att det inte var en tillfällighet att liberalerna röstades bort.

Såväl Socialdemokrater och Gröna faller enligt mätningen. SPD får 24 procent (-1,7) och miljöpartet 8 procent (-0,4). Vänsterpartiet die Linke backar även de till 8 procent.

Opinionsmätningen är mumma för Merkel eftersom den förstärker hennes hand i förhandlingsspelet med oppositionen. Hon är inte längre i lika stort behov av SPD och de Gröna eftersom hon kan hota med nyvalskortet.

Sen finns det andra skäl att hoppas att det inte går så långt. Ett handlingsförlamat Tyskland är dåliga nyheter för Europa.

Om bloggen


Therese Larsson Hultin är Svenska Dagbladets utrikesanalytiker. Hon har jobbat, studerat och levt i Tyskland, Nederländerna, Frankrike och Danmark. Bloggen handlar därför mycket om Europa och EU, men det görs även utflykter till andra världsdelar. Fokus är politik, ekonomi och annat som platsar i Larssons värld.

@thereselars på Twitter