Annons

Larssons värld

Therese Larsson Hultin

Therese Larsson Hultin

Frankrikes förre president Nicolas Sarkozy är ett viktigt steg närmare en politisk come back. I måndags friades ”Sarko” från misstankarna om att ha lurat L’Oréal-arvtagerskan Lilliane Bettancourt på pengar.

France Sarkozy

Nicolas Sarkozy vid ett tal inför presidentvalet 2012. Ett val som han förlorade.

Det har varit en långkörare i fransk media. Hade han, eller hade han inte? Klart var i alla fall att Nicolas Sarkozy och Lilliane Bettancourt var grannar i den fashionabla Paris-förorten Neuilly-sur-Seine innan Sarkozy flyttade in i Elyséepalatset.

Det anklagelsen gällde var huruvida Neuilly-sur-Seines före detta borgmästare hade övertalat den senildementa Lilliane Bettancourt att ge honom kampanjdonationer inför presidentvalet 2007. Den ansvarige åklagaren Jean-Michel Gentil slog i måndags fast att det saknades ”tillräckliga bevis” för att låta affären gå till rättegång.

Däremot åtalas 10 andra personer för att ha lurat Bettencourt på pengar. Bland dem Sarkozys förre budgetminister Eric Woerth, som misstänks ha använt miljardärskans pengar för att finansiera högerpartiet UMP.

Nicolas Sarkozy, som inte uteslutit (utan snarare låtit veta) att han kan tänka sig att återvända till fransk politik skrev igår på sin facebooksida att han till sist fått upprättelse.

”Rättsystemet har förklarat mig oskyldig i Bettencourtfallet, efter två och ett halvt års förundersökning. […] Till de politiker som försökt utnyttja fallet […] vill jag påminna om att principen om att betraktas som oskyldig tills motsatsen bevisas är fundamental”.

Det Sarkozy däremot inte nämner är att det fortfarande pågår en utredning om huruvida han mottog 50 miljoner euro från Muammar Gaddafi under presidentvalskampanjen 2007, och om han använt skattepengar för att köpa opinionsmätningar som ställt honom i bättre dager.

Sarkozy utreds inte som misstänkt i något av fallen.

Om bloggen


Therese Larsson Hultin är Svenska Dagbladets utrikesanalytiker. Hon har jobbat, studerat och levt i Tyskland, Nederländerna, Frankrike och Danmark. Bloggen handlar därför mycket om Europa och EU, men det görs även utflykter till andra världsdelar. Fokus är politik, ekonomi och annat som platsar i Larssons värld.

@thereselars på Twitter