Annons

Larssons värld

Therese Larsson Hultin

Therese Larsson Hultin

Den förre brittiske premiärministern Tony Blair blir ny rådgivare – åt Albanien. Mannen som skapade ”New Labour” ska hjälpa albanerna in i EU. Ett uppdrag som inte blir helt lätt.

For the story BC-EUóAlbania-Blair

Tony Blair på presskonferensen i Tirana den 3 oktober.

Det är inte enbart den förre IMF-chefen Dominique Strauss-Khan som ger sig på en ny karriär på Balkan. Härom veckan stod klart att den våldtäktsanklagade politikern ska hjälpa Serbien att få ordning på sin ekonomi.

Om det har jag skrivt här: 

Nu ska även Tony Blair köpa klippkort på flyget över Adriatiska havet. Britten ska hjälpa Albanien till ett framtida tänkt EU-medlemskap. På en presskonferens i Tirana sade Blair, som lämnade makten 2007, att han skulle ”älska” om den före detta kommuniststaten kunde gå med unionen. Albaniens försök att gå med i EU har tidigare fått avslag eftersom landet inte anses göra tillräckligt mycket för att bekämpa den omfattande korruptionen, kriminaliteten och att det inte skett tillräckligt med demokratiska reformer.

Det kommer att bli ett tufft jobb för Blair. Albanien är ett av Europas absolut fattigaste länder och premiärminister Edi Rama, som vann en jordskredseger vid valet i somras, är medveten om uppförsbacken han har framför sig – trots att han kampanjade på ett framtida medlemskap.

– Jag har inga illusioner. Europeisk intergration är lätt att tala om, men väldigt svår att uppnå, sade Edi Rama vid presskonferensen.

Precis som Dominique Strauss-Khan kommer Tony Blair att jobba gratis. Kostnaden för hans team kommer däremot att försöka täckas genom bidrag från internationella institutioner.

Den spekulativt lagda kan inte annat än att undra var den blairska välviljan kommer från. DSK är persona non grata i Paris och behöver få fart på en insomnad yrkesbana.

Vad är Tony Blairs motiv?  

Om bloggen


Therese Larsson Hultin är Svenska Dagbladets utrikesanalytiker. Hon har jobbat, studerat och levt i Tyskland, Nederländerna, Frankrike och Danmark. Bloggen handlar därför mycket om Europa och EU, men det görs även utflykter till andra världsdelar. Fokus är politik, ekonomi och annat som platsar i Larssons värld.

@thereselars på Twitter