Annons

Larssons värld

Therese Larsson Hultin

Therese Larsson Hultin

En artikel i brittiska Daily Mail har utlöst ett jättebråk med Labour-ledaren Ed Miliband. Under rubriken ovan tog högertidningen i helgen heder och ära av Milibands pappa och nu debatteras vad man får, eller inte får, skriva om politikers närstående.

Det var i lördags som Daily Mail skrev ännu ett kapitel i den anti-Milibandkampanj tidningen just nu ägnar sig åt. Över ett familjefoto där Labour-ledaren sitter i pappas knä stämplas Ralph Miliband som en man som hatade Storbritannien.

Skärmavbild 2013-10-03 kl. 13.16.16

En faksimil tagen från Daily Mail

Läs artikeln här: 

Tidningens ”bevis” är en dagboksanteckning som den unge Ralph skrev som 17-åring, när han precis kommit till de brittiska öarna efter att ha flytt andra världskrigets Belgien.

”Engelsmannen är en rabiat nationalist. Det kan vara det mest nationalistiska folket i världen… det är nästan så att man ibland vill att de ska förlora kriget för att visa dem hur verkligheten ser ut.”

Ralph Miliband var jude och hans familj hade i sin tur flytt till Belgien från Polen. Väl i Storbritannien tog han examen på prestigeskolan London School of Economics där han sedan verkade större delen av sitt liv. Han var uttalad marxist, vilket är ett annat viktigt steg i Daily Mails bevisföring.

Inte helt förvånade gick Ed i taket när han hörde talas om artikeln. Ralph Miliband avled 1994 och hans son krävde att få publicera en replik i tidningen.

Den hittar du här:

Sedan dess har ämnet varit ett hett tema i Storbritannien. Premiärminister David Cameron har sagt att han också skulle reagerat om någon smutskastade hans pappa, och frågan om vad en politiker får tåla har diskuterats i otaliga debattprogram.

Daily Mail publicerade i förra veckan en serie utdrag från en skandalbok av Gordon Browns förre spin doktor, Damian McBride. Enligt tidningen var det den boken som var grund till helgens artikel.

Jag har skrivit om boken här:

”McBride hävdar att Miliband Jr är besatt av att upprätthålla Ralphs arv. Att leda Labour var Eds sätt att uppnå faderns vision. Med det vittnesmålet framför oss kände Daily Mail en skyldighet att låta våra läsare ta del av den vision som sägs inspirera vad som kan bli vår nästa premiärminister”

Rätt eller fel? Personligen tycker jag att tidningen gått för långt. Vad tycker du?

 

Om bloggen


Therese Larsson Hultin är Svenska Dagbladets utrikesanalytiker. Hon har jobbat, studerat och levt i Tyskland, Nederländerna, Frankrike och Danmark. Bloggen handlar därför mycket om Europa och EU, men det görs även utflykter till andra världsdelar. Fokus är politik, ekonomi och annat som platsar i Larssons värld.

@thereselars på Twitter