Annons

Larssons värld

Therese Larsson Hultin

Therese Larsson Hultin

Goda råd är inte längre dyra. Åtminstone inte för Serbien som har fått en ny rådgivare – billigt. Det rör sig om ingen mindre än fransmannen Dominique Strauss-Kahn, valutafonden IMF:s förre chef som anklagades för våldtäkt på en hotellstäderska häromåret.

Dominique Strauss-Kahn, Anne Sinclair

Förre IMF-chefen Strauss-Khan lämnar sitt hem i New York i juli 2011, efter att en domare beslutat att släppa honom fri utan borgen.

Det var en uppgång och ett fall som slog de flesta filmmanus. DSK, som han kallas i Frankrike, sågs som en farlig rival om presidentposten av Nicolas Sarkozy, och förpassades därför till Washington och till IMF. Men Dominique Strauss-Kahns popularitet växte och än idag spekuleras det i franska socialistkretsar om DSK utsattes för en komplott när han 2011 greps för att ha våldtagit en städerska på ett hotellrum i New York.

Sant eller inte, att DSK gillar kvinnor står utom allt tvivel. Han har blivit till något av en persona non grata i Paris, efter att ha åkt dit för ytterligare prostitutionsaffärer, och det är därför inte så konstigt att han riktar blickarna någon annanstans. Nämligen mot Serbien.

På en presskonferens i Belgrad på onsdagen presenterades Dominique Strauss-Kahn som landets nya ekonomiske rådgivare. Serbien har ansökt om EU-medlemskap och behöver hjälp att reformera sin ekonomi. DSK varnade åhörarna för att inte ha för stora förväntningar, ”han har inget trollspö”, men underströk att han kommer satsa på att få ner Serbiens budgetunderskott och växande skuldberg.

Därmed tar DSK samma väg som två tidigare socialdemokratiska politiker som förlorat väljarnas gunst (om än inte i lika hårda fall som Strauss-Kahn). Britten Tony Blair blev efter sin avgång rådgivare åt regimen i Kazakstan och Tysklands förre förbundskansler Gerhard Schröder, tog inte många veckor på sig innan han började ge råd åt Putin-nära Gazprom.

DSK:s ersättning? Gratis. Åtminstone under de tre första månaderna. Har man fallit i aktning så har man.

De franska medierna hade annars mest roligt åt Strauss-Kahns uttalande om att Serbien behöver fler kvinnor i sin regering.

Om bloggen


Therese Larsson Hultin är Svenska Dagbladets utrikesanalytiker. Hon har jobbat, studerat och levt i Tyskland, Nederländerna, Frankrike och Danmark. Bloggen handlar därför mycket om Europa och EU, men det görs även utflykter till andra världsdelar. Fokus är politik, ekonomi och annat som platsar i Larssons värld.

@thereselars på Twitter