Larssons värld

Therese Larsson Hultin

Therese Larsson Hultin

Med bara en dryg vecka kvar till det tyska valet ger socialdemokraternas kanslerkandidat Peer Steinbrück sina kritiker fingret. Bokstavligen talat. Och han gör det på omslaget till en av Tysklands mest prestigefyllda tidningar.

Skärmavbild 2013-09-13 kl. 11.28.39

Tidningen Süddeutsches kulturmagasin har Peer Steinbrück på ett minst sagt ovanligt omslag.

Det har inte varit lätt att heta Peer Steinbrück den senaste tiden. Medierna har inte varit nådiga i sin kritik av SPD:s toppkandidat som fått smeknamn som ”Peerlusconi”, ”Problem-Peer” och ”Pannen-Peer” – det sistnämnda kan väl fritt översättas som ”Punka-Peer”.

Det är i dagens nummer av tidningen Süddeutsche Zeitungs kulturmagasin som Steinbrück är på omslaget med långfingret i vädret. Tidningen har som tradition att i varje nummer ha en intervju där huvudpersonen enbart får svara på frågorna med gester och mimik. Frågan till Peer var just vad han tyckte om sina många smeknamn.

Omslaget har väckt ett ramaskri i Tyskland och debatteras just nu i såväl radio som tv och på sociala medier. #peersfinger har till och med blivit en egen hashtag och redan finns otaliga bildmontage där Steinbrücks långfinger dyker upp på olika ställen.

Så vad säger då huvudpersonen själv? Enligt tidningen Handelsblatt försökte hans presssekreterare stoppa bilden, men Steinbrück gav grönt ljus, även om han säger att han inte visste att bilden skulle hamna på omslaget.

– Jag hoppas att Förbundsrepubliken har humor, sade Peer Steinbrück vid ett SPD-möte i München på torsdagskvällen.

Andra spekulerar i att det här är slutet på hans politikerkarriär.

 

Om bloggen


Therese Larsson Hultin är Svenska Dagbladets utrikesanalytiker. Hon har jobbat, studerat och levt i Tyskland, Nederländerna, Frankrike och Danmark. Bloggen handlar därför mycket om Europa och EU, men det görs även utflykter till andra världsdelar. Fokus är politik, ekonomi och annat som platsar i Larssons värld.

@thereselars på Twitter

Fler bloggar