Larssons värld

Therese Larsson Hultin

Therese Larsson Hultin

Det här är partiet som garanterat inte får Angela Merkel ligga vaken om natten, rädd för konkurrens i valet den 22 september. Men tyska die Partei är för underhållande för att inte skriva om.

Skärmavbild 2013-09-09 kl. 13.10.55

En stillbild från Die Parteis valreklam på tysk tv. I filmen driver de med kända politiker.
Källa: You Tube

Eller vad sägs om några punkter från ”Partiets” valprogram:

1. Inför en lathetskvot

Die Partei vill besätta 17 procent av alla ledande positioner i tyskt näringsliv med lata personer. Utbredda försök har visat att målinriktad ineffektivitet leder till en behagligare arbetsmiljö. Vad gäller kvotering av kvinnor vill Partiet att 40 procent av de 17 procenten är kvinnor.

2. Begränsa chefslönerna

Ingen chef ska få tjäna mer än 25 000 gånger mer än en arbetare. Partiet har kommit fram till att ingen vd i Tyskland är 25 000 gånger mer värdefull än en anställd.

3. Ändra röståldern

Partiet har insett att de får tvåsiffriga siffror i skol- och ungdomsval, medan de får 0 procent på ålderdomshem. Partiet föreslår därför att bara medborgare mellan 12-52 år får rösta.

Och så där fortsätter det. Die Partei vill avskaffa Merkel och sätta henne i en bur, portförbjuda turister från till Berlin och helt avskaffa organiserade pub-rundor (under parollen ”förbjud fördumningen av våra städer”). Dessutom vill de bygga en mur runt hela Tyskland för att hindra globaliseringen och att mer pengar går till Grekland.

Nämnde jag att partiordföranden är den kände satirikern Martin Sonneborn och att det grundades redan 2004? Sonneborg var då chefredaktör för satiritidningen The Titanic. Han beslöt sig för att starta partiet eftersom redaktionen inte visste vilka de skulle rösta på.

Nu ställer de upp i förbundsdagsvalet om mindre än två veckor. På riktigt. Jo, det är sant.

 

Om bloggen


Therese Larsson Hultin är Svenska Dagbladets utrikesanalytiker. Hon har jobbat, studerat och levt i Tyskland, Nederländerna, Frankrike och Danmark. Bloggen handlar därför mycket om Europa och EU, men det görs även utflykter till andra världsdelar. Fokus är politik, ekonomi och annat som platsar i Larssons värld.

@thereselars på Twitter

Fler bloggar