Larssons värld

Therese Larsson Hultin

Therese Larsson Hultin

På söndag kväll blir den tyska valrörelsens stora – och enda – sammandrabbning. Förbundskansler Angela Merkel möter utmanaren Peer Steinbrück i en direktsänd tv-debatt som sänds i fyra kanaler samtidigt och tros locka över 20 miljoner tittare.  

Germany Elections

Valplakat inför förbundsdagsvalet 22 september.

MÜNCHEN/LINDAU Hon nämner honom inte vid namn. När Angela Merkel valtalar, och det gör hon flitigt, så kommer varken orden SPD, socialdemokrater eller Peer Steinbrück över hennes läppar. Häromdagen såg jag kanslern tala i två olika städer, Ulm och Calw, i delstaten Baden-Württemberg, och det är tydligt hur hon inte vill ge sin motståndare någon gratisreklam.

Det gäller även tv-framträdanden. SPD har försökt få Merkel att ställa upp på en serie debatter mot deras kanslerkandidat, men från Merkels CDU hörs inget annat än ”Nein”. Det blir en debatt, och den blir 1 september kl 20.30. Punkt.

Den ska vara i 90 minuter, ledas av 4 programledare (en för varje kanal den sänds i) och såväl avståndet mellan talarstolarna som vem som ska få första frågan är noga förhandlat. (Det blir Steinbrück. Merkel får istället slutordet.) De båda talarna får 90 sekunder på sig att svara på varje fråga och de får inte ta med sig några dokument som underlag in i studion. Det enda de båda konkurrenterna får ha framför sig är ett vitt papper att göra anteckningar på.

Germany Italy

SPD-utmanaren Peer Steinbrück

För Peer Steinbrück blir debatten hans livs största utmaning. SPD har i och för sig stigit något i popularitet den senaste veckan och får nu 26 procent i tv-kanalen ZDF:s politbarometer, men Merkels CDU leder fortfarande stort med 41 procent av rösterna.

Det handlar alltså om att vinna eller försvinna för Steinbrück. Han har själv i flera tidningsintervjuer talat om att han förbereder sig minutiöst. Inte minst funderar han mycket på hur han som man framstår om han går för hårt åt en kvinnlig motståndare, och på hur han ska tygla sitt berömda humör.

– Min fru har sagt till mig att jag inte ska låta mig provoceras. Det är träffande och jag tänker följa hennes råd, sade Steinbrück häromdagen till Stuttgarter Zeitung.

På söndag kväll har han sin stora chans att ta röster och sympati från Merkel som är omåttligt populär bland tyskarna, och då inte bara hos den egna väljarbasen.

Det är nog också den enda chans Steinbrück får att vända det här. 

 

Om bloggen


Therese Larsson Hultin är Svenska Dagbladets utrikesanalytiker. Hon har jobbat, studerat och levt i Tyskland, Nederländerna, Frankrike och Danmark. Bloggen handlar därför mycket om Europa och EU, men det görs även utflykter till andra världsdelar. Fokus är politik, ekonomi och annat som platsar i Larssons värld.

@thereselars på Twitter

Fler bloggar