Larssons värld

Therese Larsson Hultin

Therese Larsson Hultin

Han må ha varit världens mäktigaste man, men när det gäller matintaget hade den amerikanske presidenten Bill Clinton ingen koll alls. Nu avslöjar Vita husets dåvarande kock att Clinton var satt på en hemlig diet – utan att ha en aning om det.

spd38918

Bill Clinton äter en glass i juli 2000 på Pennsylvania State College, utom räckhåll för Vita husets kockar och läkare.

Bill Clinton har alltid varit känd för sin livslust och stora aptit, både vad gäller kvinnor och mat, och när han flyttade in i Vita Huset 1993 pratades det om att han brukade frossa i munkar så fort han fick tillfälle. Ryktet säger dessutom att Clinton och den dåvarande tyske förbundskanslern Helmut Kohl vid ett tillfälle åt så stora mängder ravioli och zabaione (inte tillsammans får man hoppas) att den storväxte Kohl såg ut som att han ”svalt Kissinger”.

Den senare historien berättas i brittiska the Times, som även har intervjuat en av Vita husets kockar under Clintoneran. Marty Mongiello gick i torsdags ut och berättade att Bill Clinton blev satt på en hemlig diet av sina läkare och frun Hillary. Den enda person i presidentens omgivning som inte kände till den nya kosten var Bill Clinton själv.

Istället för grädde använde Marty Mongiello pureat ris blandat med mjölk i italienska rätter, sjögräs blev till en bas för kycklingbuljong och ost ersattes med tofu.

– Om du gör en Fettucine Alfredo med rispuré istället för grädde så kommer det inte smaka likadant och folk kanske inte kommer gilla det. Men om du tar bort det klassiska namnet och döper rätten till något nytt, så blir deras acceptans mycket högre, säger Mongiello till tidningen.

– Det var ungefär som när föräldrar döljer nyttig frukt och grönt i barnens mat utan att säga något, fortsätter han.

När Bill Clinton väl lämnade Vita Huset och inte längre hade personliga kockar började han genast äta onyttigare igen.

Han har sedan dess tvingats operera hjärtat två gånger och är idag vegan.

Om bloggen


Therese Larsson Hultin är Svenska Dagbladets utrikesanalytiker. Hon har jobbat, studerat och levt i Tyskland, Nederländerna, Frankrike och Danmark. Bloggen handlar därför mycket om Europa och EU, men det görs även utflykter till andra världsdelar. Fokus är politik, ekonomi och annat som platsar i Larssons värld.

@thereselars på Twitter

Fler bloggar