Larssons värld

Therese Larsson Hultin

Therese Larsson Hultin

Grekland kommer behöva ett nytt tredje hjälppaket och pengarna kommer troligen komma direkt från EU-budgeten. Det skriver tidningen Süddeutsche efter att den tyska finansministern Wolfgang Schäuble flaggat för mer hjälp till Grekland. Det skulle i sådana fall innebära att även Sverige är med och betalar.

Germany Europe Financial Crisis

Förbundskansler Angela Merkel med finansminister Wolfgang Schäuble vid ett partimöte i Berlin.

Det finns sanningar alla politiker ”vet”, men ingen riktigt vill uttala. Ett sådant blad togs från munnen igår då Tysklands finansminister sade att allt tyder på att Grekland behöver ytterligare ett stödpaket efter 2015. Wolfgang Schäuble gick inte in på hur stort ett sådant paket skulle vara, men underströk att det inte handlar om ytterligare nedskrivningar av den grekiska statsskulden, utan att det blir nya krediter.

Uttalandet spred sig snabbt över stora delar av Europa, och nu citerar den tyska tidningen Süddeutsche källor som hävdar att finansieringen av ett nytt räddningspaket åtminstone delvis ska komma från EU-budgeten. Enligt källorna diskuteras det att använda EU:s strukturfonder, som finns till för att jämna ut skillnaderna mellan rika och fattiga regioner i Europa. Om pengarna skulle tas från redan befintliga medel, eller om det behövs skjutas till extra pengar framgår inte. Inte heller vilka regioner som blir av med pengar, ifall det skulle handla om redan avsatta tillgångar.

Klart är i alla fall att även Sverige skulle vara med och betala ett nytt grekiskt stödpaket ifall det finansierades över EU-budgeten. Alla 28 medlemsländer är med och bidrar till strukturfonderna.

– Det finns inga siffror på bordet och när förhandlingarna ska börja är oklart, säger en av finansminister Schäubles talespersoner till SvD. Men en sak är han säker på:

– Det blir absolut inte innan det tyska förbundsvalet den 22 september.

Förbundskansler Angela Merkel vill att den tyska valrörelsen ska handla om utbildning och familjefrågor – definitivt inte om Grekland.

EU:s del av de två tidigare räddningspaketen till Aten har kommit från eurozonen och ECB.

 

Om bloggen


Therese Larsson Hultin är Svenska Dagbladets utrikesanalytiker. Hon har jobbat, studerat och levt i Tyskland, Nederländerna, Frankrike och Danmark. Bloggen handlar därför mycket om Europa och EU, men det görs även utflykter till andra världsdelar. Fokus är politik, ekonomi och annat som platsar i Larssons värld.

@thereselars på Twitter

Fler bloggar