Annons

Larssons värld

Therese Larsson Hultin

Therese Larsson Hultin

Det finns få ämnen som verkar uppröra så mycket som politikerlöner. Särskilt när de verkar sko sig på vår bekostnad. Det fick jag märka för ett drygt år sedan när jag skrev en krönika om frikostiga politikerersättningar ute i Europa – du hittar den här – och det sade KABOOM i mailboxen av alla upprörda läsare som hörde av sig. Det handlade bland annat om hur italienska senatorer har privata frisörer och om Europaparlamentarikernas traktamenten, som ni för övrigt kan läsa mer om nedan.

För frågan är om inte gensvaret blivit ännu större för tankesmedjan Open Europe som igår lade ut ett klipp på sin Youtube-kanal. Det spred sig snabbt som en löpeld. Inte så konstigt, för där kan man se hur EU-parlamentariker hämtar ut traktamentet på 300 euro de får varje dag de arbetar i Bryssel – vid sex-halvsju-tiden på kvällen när de kommer till jobbet. Bara för att sedan lämna parlamentet igen efter någon dryg minut.

Traktamentet är tänkt för att täcka de utgifter de har när de arbetar på annan ort – men två parlamentariker blir minst sagt otrevliga när de får frågan varför de hämtar ut pengarna när de dyker upp i Bryssel med resväska först på kvällen (och alltså knappast kan ha haft särskilt mycket utgifter i tjänsten den dagen).

Klippet är minst sagt sevärt. Det är på holländska, men klicka på dialogrutan som ser ut som en fyrkant med rader längst ner, så textas inslaget på engelska.

YouTube Preview Image

 

Om bloggen


Therese Larsson Hultin är Svenska Dagbladets utrikesanalytiker. Hon har jobbat, studerat och levt i Tyskland, Nederländerna, Frankrike och Danmark. Bloggen handlar därför mycket om Europa och EU, men det görs även utflykter till andra världsdelar. Fokus är politik, ekonomi och annat som platsar i Larssons värld.

@thereselars på Twitter