Annons

Larssons värld

Therese Larsson Hultin

Therese Larsson Hultin

En hyllad kansler och en hånad oppositionsledare. Socialdemokraten Peer Steinbrück står inför en brant uppförsbacke när han utmanar Angela Merkel i det tyska valet i höst. Enligt medierna gör Steinbrück allt fel, och inför Obamas Berlinbesök i veckan kunde Vita huset inte ens få till hans namn rätt. Ändå kan han ställa till det för Merkel.

SPD:s kanslerkandidat Peer Steinbrück tackar för applåderna vid en partidag i Augsburg.

Det är sällan man ser en politiker kämpa med tårarna. Särskilt inte en vuxen man som de senaste månaderna mest framställts som girig, egenkär och kylig.

Peer Steinbrück sväljer. Blinkar ett par gånger. Höjer mikrofonen som för att ta sats, men sänker den igen och viftar avvärjande med handen.

Det här var förra söndagen och socialdemokraternas kanslerkandidat har precis suttit och lyssnat på sin fru som blivit utfrågad bredvid honom på scen. Det är partidag för SPD och Gertrud Steinbrück har målat upp en bild av hur journalisterna gör allt för att leta fel hos hennes man och hur dåligt det fått henne att må.

Det är när moderatorn vänder sig till Peer och frågar ”Varför utsätter ni er för det här?” som det brister för den före detta finansministern.

(se klippet här, det kommer efter 1.55)

Man kan tycka vad man vill om Peer Steinbrücks politik, men någon charmknutte är han inte. Snarare en trulig sanningsägare som visat sig ha katastrofal fingertoppskänsla.

Jag skulle kunna fylla hela den här sidan med klavertramp. Som när det kom fram att arbetargrabben Steinbrück tjänat miljoner i föreläsningssvängen, och hur han istället för att göra en pudel kallar Angela Merkel för ”underbetald”. Eller som när han sade att ”två clowner vunnit det italienska valet” och syftade på Silvio Berlusconi och 5-stjärnerörelsens Beppe Grillo. Ett uttalande som både är roligt och kanske till och med sant, men som knappast lämpar sig för en framtida tysk förbundskansler.

Ändå är det något befriande med en politiker som är sig själv och inte förställer sig för att vinna röster. Ett citat som säger en hel del om människan Peer Steinbrück är när han mitt under den tyska översvämningskatastrofen, som plågat landet de senaste veckorna, förkunnar att han minsann inte tänker åka dit.

– Jag tror att de drabbade har större nytta av försvarsmakten och brandmän än av Peer Steinbrück, sade han i tv på bästa sändningstid och lade till ett ”jag tänker inte delta i någon slags gummistöveltävling”. (Gummistiefelwettbewerb är mig veterligen ett nytt tyskt ord och en tydlig bredsida till Angela Merkel som snabbt gav sig ner till de översvämmade områdena klädd i… ja, faktiskt ett par kängor.)

Angela Merkel omgivet av ett pressuppbåd vid ett besök i den översvämmade staden Pirna i sydöstra Tyskland.

Till saken hör att den förre tyske förbundskanslern och Steinbrücks partikollega, Gerhard Schröder, har vadat omkring i gummistövlar. Inte i år, men mitt i valkampen 2002 när delar av landet också stod under vatten. Då ansågs bilderna på en medkännande Schröder ha varit det som säkrade återvalet för socialdemokraterna någon månad senare.

Det kan se ut som det blir en promenadseger för Angela Merkels kristdemokrater vid valet den 22 september. ”Angie” är den mest populära kanslern i Tysklands historia och enligt tv-programmet Heutes senaste opinionsmätning anser 59 procent att hon vore en bättre förbundskansler än Steinbrück som får 29 procent.

Nu är livet sällan så enkelt och det stora problemet för såväl Merkel som hennes utmanare är att ingen sida ser ut att få egen majoritet. I en opinionsmätning från början av juni blir CDU tillsammans med systerpartiet CSU störst med 42 procent. Liberala FDP, som är lillebror i Merkels regering, ser i dagsläget inte ut att klara sig över spärren till förbundsdagen på 5 procent. Och även om de skulle få stödröster så kommer de troligen från höger. Det krävs alltså ett smärre mirakel för att CDU och FDP tillsammans ska nå en majoritet i parlamentet.

Inte ser det bättre ut på andra sidan. Socialdemokraterna SPD ligger i dagsläget på 28 procent. Tillsammans med miljöpartiet de Gröna kommer de upp i 41 procent av rösterna. Även det för lite för att bilda regering.

Då återstår för de två största partierna att bilda en så kallad ”stor koalition” som efter valet 2005 då Steinbrück blev finansminister i Merkels regering. Men det har den gode Peer sagt att han inte tänker ställa upp på och sannolikheten är därför stor att han blir petad efter valet.

Peer "Steinberg" får lite välbehövlig statsmannaglans från Barack Obama vid den amerikanske presidentens besök i Berlin den 19 juni.

Och vad var då det där med Obama och Steinbrücks namn? Jo, inför presidentens Berlinbesök i veckan hölls en briefing i Vita huset. Där informerades pressen om att Barack skulle träffa Peer Steinberg i Tyskland. Inte direkt smickrande för Steinbrück.

Om bloggen


Therese Larsson Hultin är Svenska Dagbladets utrikesanalytiker. Hon har jobbat, studerat och levt i Tyskland, Nederländerna, Frankrike och Danmark. Bloggen handlar därför mycket om Europa och EU, men det görs även utflykter till andra världsdelar. Fokus är politik, ekonomi och annat som platsar i Larssons värld.

@thereselars på Twitter