Annons

Larssons värld

Therese Larsson Hultin

Therese Larsson Hultin

Skådespelaren Gérard Depardieu gör det igen – byter pass alltså. Fransmannen som blivit rysk hedersmedborgare säger nu att han vill få medborgarskap även i Algeriet. Men det slutar inte där.

Han må vara en av Frankrikes största skådespelare, men det senaste året är det långt ifrån Gérard Depardieus talang som det skrivits spaltmeter om världen över.

Det hela började med att mannen, som gav seriefiguren Obelix ett ansikte på vita duken, högljutt protesterade mot president Hollandes planer på 75 procents inkomstskatt för alla rika. Depardieu deklarerade att han minsann skulle flytta till Belgien, där skatterna är lägre, och bli belgisk medborgare.

Den idén höll i någon vecka innan myndigheterna i Bryssel satte stopp för planerna.

Då grep den ryske presidenten Vladimir Putin in och deklarerade att hans ”gode vän Gérard” gärna fick bli ryss.

Gérard Depardieu på besök i Tjetjenien i februari i år. Skådespelaren är registrerad som boende i Saransk i centrala Ryssland.

Sagt och gjort, de båda herrarna insåg PR-värdet i alla skriverier, vilket fick Gérard Depardieu att acceptera ett ryskt pass och ett hedersmedborgskap. Det var i vintras. Men nu vill alltså Depardieu även bli algerier, det sade han i en intervju med den franska tidningen Le Journal du Dimanche, JDD, i helgen.

– Jag skulle vilja ha sju olika pass. Jag kommer förresten ansöka om ett i Algeriet och i flera andra länder, säger skådespelaren och förklarar att han är en världsmedborgare och att han på så sätt slipper ansöka om visum.

Depardieu poängterar att han inte är någon skattesmitare.

­– Jag betalar skatt i Frankrike, men eftersom jag inte bor där längre blir skatten under 30 procent. Jag har startat ett företag i Belgien och betalar skatt även där.

Men vad gör ni i Ryssland?

– Jag lever. Jag gör film. Affärer. Jag har ett ryskt företag och är entreprenör. Så jag betalar skatt där också, 13 procent, säger skådespelaren till tidningen JDD.

Depardieu visar sig dessutom vara en mångsysslare. Enligt egen utsago håller han på med fastigheter, film och satsar nu även på ekoturism i Ryssland – som han för övrigt anser är missförstått i väst.

Vad Depardieu ska göra i Algeriet framgår inte av intervjun. Inte heller vilka andra länder han ska söka medborgarskap i.

 

 

Om bloggen


Therese Larsson Hultin är Svenska Dagbladets utrikesanalytiker. Hon har jobbat, studerat och levt i Tyskland, Nederländerna, Frankrike och Danmark. Bloggen handlar därför mycket om Europa och EU, men det görs även utflykter till andra världsdelar. Fokus är politik, ekonomi och annat som platsar i Larssons värld.

@thereselars på Twitter