Annons

Larssons värld

Therese Larsson Hultin

Therese Larsson Hultin

Amerikanska väljare verkar ha ett väldigt kort minne. En helt färsk mätning från Gallup visar att den förre presidenten George W. Bush nu har högre popularitetssiffror än Barack Obama. 49 procent av de tillfrågade svarade att de har en positiv bild av Bush, medan 46 procent fortfarande ser på honom i en negativ dager. För President Obama är motsvarande siffror 48 och 45 procent.

George W. Bush vid en presskonferens i Vita husets rosenträdgård i oktober 2006.

Enligt Gallup är det första gången sedan april 2005 som väljarna har en mer positiv än negativ bild av USA:s 43:e president. Bush var djupt impopulär under sina sista år vid makten och det absoluta lågvattenmärket kom i april 2008 då bara 32 procent av väljarna tyckte att han gjorde ett bra jobb.

Sedan Bush lämnade Vita huset i januari 2009 har han hållit en låg profil och republikanerna undvek till och med att nämna den förre presidentens namn i valkampanjen 2012 – men människor glömmer alltså fort.

”Amerikaner har vanligtvis en positiv bild av sina före detta presidenter. Ronald Reagan, Jimmy Carter, George H. W. Bush och Bill Clinton hade alla över 60 procent i den senaste mätningen”, förklarade Gallup resultatet.

Det gäller uppenbarligen inte medan de fortfarande innehar makten. President Obamas popularitet har sjunkit sedan han påbörjade sin andra mandatperiod i januari i år. Då var 54 procent för, nu ligger han alltså på 48 procent.

Om bloggen


Therese Larsson Hultin är Svenska Dagbladets utrikesanalytiker. Hon har jobbat, studerat och levt i Tyskland, Nederländerna, Frankrike och Danmark. Bloggen handlar därför mycket om Europa och EU, men det görs även utflykter till andra världsdelar. Fokus är politik, ekonomi och annat som platsar i Larssons värld.

@thereselars på Twitter