Annons

Larssons värld

Therese Larsson Hultin

Therese Larsson Hultin

Krisen slår allt hårdare mot Nederländerna. Nya siffror visar att runt 1,3 miljoner hushåll nu sitter fast med bolån som överstiger värdet på deras hem.

Flytande hus i Amsterdams hamnområde Ijburg. Staden tillhör de områden där priserna fallit kraftigast.

Det är ingen liten andel av de holländska familjerna som troligen mår en smula dåligt när de tänker på sina bolån. Nederländerna har knappt 17 miljoner invånare, och rapporten från den holländska centralbanken som släpptes igår visar alltså att 1,3 miljoner hushåll nu är skyldiga mer än vad deras hus eller lägenheter är värda. Enligt centralbanken överstiger lånen fastighetsvärdet med hela 65 miljarder euro, eller nära 570 miljarder kronor.

Hur stor differensen är skiljer sig naturligtvis från fall till fall, men delar man den summan med antalet berörda hushåll blir snittet nästan 440 000 kronor per familj.

De holländska huspriserna steg kraftigt från 1992-2007, då priserna började falla. I fjol tog nedgången ytterligare fart och föll enligt den statistiska centralbyrån i Haag med 9,14 procent (justerat för inflation) fram till slutet av november 2012. Det är framförallt familjer som gav sig in på fastighetsmarknaden de senaste tio åren som drabbats.

Nederländerna tillhör EU:s nettobetalare, men dras med egna ekonomiska problem. Tillväxten haltar, arbetslösheten ligger på (för nederländska förhållanden) höga 6,7 procent, och den holländska regeringen har nu lovat att spara ytterligare för att kommer ner under EU:s gräns på ett budgetunderskott på max 3 procent av BNP. Enligt centralbanken kommer ytterligare nedskärningar och skattehöjningar på 6-8 miljarder euro behövas för att nå målet.

Nederländernas premiärminister Mark Rutte talar med reportrar vid ett EU-toppmöte i Bryssel 22 maj.

På tisdagen besöker dessutom EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn Haag, eftersom kommissionen och premiärminister Mark Rutte inte kan komma överens om landet lovat att nå -2,8 eller -3 procents underskott i budgeten nästa år.

 

 

 

Om bloggen


Therese Larsson Hultin är Svenska Dagbladets utrikesanalytiker. Hon har jobbat, studerat och levt i Tyskland, Nederländerna, Frankrike och Danmark. Bloggen handlar därför mycket om Europa och EU, men det görs även utflykter till andra världsdelar. Fokus är politik, ekonomi och annat som platsar i Larssons värld.

@thereselars på Twitter