Annons

Larssons värld

Therese Larsson Hultin

Therese Larsson Hultin

En olycka kommer sällan ensam sägs det – och för president Obama verkar det till och med sant. Avslöjandet om att den amerikanska staten har tillgång till privatpersoners mail har väckt ett ramaskri i USA, där Vita huset nu kritiseras hårt. Men för Barack Obama är det bara det senaste i en lång rad problem den här våren.

Det torde ha hörts en och annan svordom från den vita byggnaden på Pennsylvania Avenue i förra veckan, där världens mäktigaste man bor och arbetar. För personalen var det bara att ställa in helgplanerna efter att det avslöjats att den amerikanska underrättelsetjänsten NSA kunde läsa korrespondens hos IT-jättar som Google och Facebook – trots att presidenten själv befann sig i Kalifornien på ett toppmöte med Kinas president Xi Jinping.

President Obama på Vita husets gräsmatta efter att ha återvänt från toppmötet med Xi Jinping i lördags.

Obama själv försvarade agerandet med ett ”det hjälper oss att avvärja terroristattacker”, men kritiken mot honom har varit massiv. Från motståndare på den yttersta högerkanten, till demokraternas förre presidentkandidat Al Gore, som kallade övervakningen ”obsceneley outrageous” på twitter.

Stämningen i Washington var hätsk redan innan NSA:s serveraccess blev känd. Faktum är att president Obamas krishanterare har haft fullt upp de senaste månaderna. Här är de mest uppmärksammade problemen:

 

*Mordet på Libyens ambassadör i Benghazi i fjol. Den dåvarande FN-ambassadören Susan Rice var den som skickades fram i media efter dödandet. Rice kallade händelsen för ett lokalt ”uppror”, och gjorde sig därmed omöjlig bland republikaner när det visade sig vara ett terrorattentat. Obama ville se Susan Rice som ny utrikesminister efter Hillary Clinton, men då motståndarlaget behöver godkänna utnämningen tvingades Rice dra tillbaka sin kandidatur. Hon har nu fått upprättelse sedan presidenten utnämnde henne till ny säkerhetsrådgivare i förra veckan

*Skatteverket granskade högerorganisationer. Om republikanerna var upprörda över Susan Rices ordval så är det ingenting mot när det avslöjades att skatteverket IRS systematiskt har särbehandlat konservativa grupper ända sedan 2010. Vita huset lät genast veta att det inte varit inblandade och heller inte kände till saken.

*Journalister har övervakats. Förra månaden blev det känt att justitiedepartementet begärt ut telefonlistor för åtminstone 20 telefon- och faxlinjer på nyhetsbyrån AP under april och maj. Hur många journalister som använt telefonerna är oklart, men åtminstone 100 personer arbetar på redaktionen. Det har inte framkommit vad uppgifterna skulle användas till.

 

De tre skandalerna har skapat bilden av en presidentadministration som inte har koll, vare sig på myndigheter eller departement och som inte ens kan kalla en terrorattack vid dess rätta namn. Händelserna har fördjupat skyttegravarna i huvudstaden ytterligare och kommer göra det oerhört svårt för Obama att få igenom sin agenda de kommande åren.

Det beror givetvis till stor del på att demokraterna inte har majoritet i representanthuset, men även på att Vita huset har haft problem med att få det egna partiet med sig i viktiga frågor.

För Barack Obama gäller det nu att börja visa ledarskap på hemmaplan – och att hålla tummarna för mellanårsvalet nästa höst. Hans enda chans att få något vettigt gjort under resten av sin presidenttid är att få demokratisk majoritet i kongressen på Capitol Hill.

Om bloggen


Therese Larsson Hultin är Svenska Dagbladets utrikesanalytiker. Hon har jobbat, studerat och levt i Tyskland, Nederländerna, Frankrike och Danmark. Bloggen handlar därför mycket om Europa och EU, men det görs även utflykter till andra världsdelar. Fokus är politik, ekonomi och annat som platsar i Larssons värld.

@thereselars på Twitter