Annons

Larssons värld

Therese Larsson Hultin

Therese Larsson Hultin

I eftermiddag inleds ett två dagar långt toppmöte mellan USA och Kina utanför Palm Springs i Kalifornien. Det pratas om en ”ny historisk startpunkt”, men samtidigt kritiserar kineserna Michelle Obama för att hon inte är på plats.

Toppmötet i Kalifornien är den sista punkten på den kinesiske presidenten Xi Jinpings rundresa på den amerikanska kontinenten – och den första gången han träffar Obama efter sitt tillträde. Klockan 16 lokal tid på fredagen förväntas samtalen med Barack Obama dras igång. Så långt allt väl.

Om det inte vore för att Michelle Obama är kvar i Washington.

Xi Jinping och Peng Liyuan när de anlände till Benito Juarez International Airport i Mexico City den 4 juni.

För många kineser anses det vara en förolämpning mot Kinas första dam, den kända sångerskan Peng Liyuan. Hon är oerhört populär i Mittens rike och det har funnits stora förväntningar på att hennes stjärna skulle skina starkare än Michelles under det två dagar långa toppmötet. Men nu finns det alltså ingen amerikansk first lady för Peng Liyuan att bli fotograferad tillsammans med. Ett faktum som har fått ögonbryn att höjas i kinesiska diplomatiska cirklar och till och med skapat en liten storm på Weibo – Kinas motsvarighet till twitter.

 

 

Från Vita huset heter det att Michelle Obama meddelade för flera veckor sedan att hon inte kunde vara med eftersom hon vill vara hemma för sin yngsta dotters Sashas födelsedagsfest.

I internationell media spekuleras det nu i att Peng Liyuan kommer att åka direkt hem till Peking från Mexico, som var det näst sista stoppet på det kinesiska presidentparets resa. Det skulle i sådana fall ses som en allvarlig markering från kinesisk sida.

En ny historisk startpunkt i de amerikansk-kinesiska förbindelserna…

Vi får väl se.

 

Om bloggen


Therese Larsson Hultin är Svenska Dagbladets utrikesanalytiker. Hon har jobbat, studerat och levt i Tyskland, Nederländerna, Frankrike och Danmark. Bloggen handlar därför mycket om Europa och EU, men det görs även utflykter till andra världsdelar. Fokus är politik, ekonomi och annat som platsar i Larssons värld.

@thereselars på Twitter