Annons

Larssons värld

Therese Larsson Hultin

Therese Larsson Hultin

Hur många människor bor det i Tyskland? Hade någon frågat mig förra veckan hade jag reflexmässigt svarat ”82 miljoner”. Men det är uppenbarligen inte sant.

Det nya svaret är istället 80,2 miljoner. Hela 1,5 miljon mindre än vad de tyska myndigheterna tidigare trott. Det visar resultatet av en folkräkning som gjordes våren 2011, men som blivit färdigställd först nu.

Den tidigare siffran bygger på mätningar som gjordes många år innan den tyska återföreningen för snart 23 år sedan. I DDR gjordes den sista folkräkningen 1981. För västtysk del var det 1987 som myndigheterna senast kontrollerade hur många invånare landet hade. Sedan dess har det enbart gjorts antaganden och uppräkningar.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel sjunger nationalsången framför en tysk flagga på ett partikonvent i Leipzig.

Hur kan då en så rik och högteknologisk stat som Tyskland inte ha bättre koll? Det enkla svaret är; de har inga personnummer. Tyskarna är allergiska mot allt som andas myndighetskontroll och statlig styrning – inte så konstigt med tanke på historien under såväl nationalsocialismen som diktaturen i Östtyskland.

Under mina år i Berlin ställdes frågan med jämna mellanrum om det ändå inte vore ganska vettigt med personnummer och ett system där myndigheterna vet hur många invånare landet har. Svaret blev ett ständigt nej. Att varje människa har ett nummer för tankarna till koncentrationsläger, och det är inget man vill påminnas om mer än nödvändigt.

Men nu har det alltså gjorts en omfattande folkräkning och svaret är dryga 80 miljoner. Frågan är hur länge den siffran kommer att stämma.

 

Om bloggen


Therese Larsson Hultin är Svenska Dagbladets utrikesanalytiker. Hon har jobbat, studerat och levt i Tyskland, Nederländerna, Frankrike och Danmark. Bloggen handlar därför mycket om Europa och EU, men det görs även utflykter till andra världsdelar. Fokus är politik, ekonomi och annat som platsar i Larssons värld.

@thereselars på Twitter