Larssons värld

Therese Larsson Hultin

Therese Larsson Hultin

Opinionsläget tyder på att Labour kommer ta makten i Storbritannien vid valet 2015. Ett drömläge för partiledaren Ed Miliband. Om det inte vore för en sak – väljarna gillar honom inte.

Egentligen är det bekräftelsen på det de flesta som följer brittisk politik redan vet. Labourledaren Ed Miliband står inte särskilt högt i kurs på de brittiska öarna, inte ens bland den egna väljarbasen.

Men nu har vi fått det svart på vitt i form av en undersökning gjord av oberoende You Gov som beställts av högertidningen The Times (och ja, de är rätt skadeglada på ledarplats).

Ed Miliband vann partiledarstriden mot sin bror David Miliband i september 2010.

Den visar att förtroendet för Miliband är betydligt lägre än vad det var för den djupt impopuläre Gordon Brown efter han förlorat valet 2010. De flesta väljare anser att Ed Miliband är vek, velande och otydlig i vad han står för. Enbart 28 procent klassar honom som kompetent, vilket måste vara bland den farligaste kritik en politiker med premiärministerambitioner kan få.

De flesta tillfrågade ansåg att Gordon Brown brydde sig mer om vanligt folk (50 procent mot 36 procent för Miliband), att han försökte göra the right thing (56-39), var beslutsam (36-19), eller trovärdig (34-29).

Av de nio kategorier som listas slår Ed Miliband bara sin föregångare i en enda; han anses vara en bättre ledare för Labour – hur nu det går ihop efter de tidigare sågningarna. Där svarade 32 procent för Miliband, medan Gordon Brown fick 17 procent. 41 procent ansåg att det inte var någon skillnad, medan resten inte visste.

Det enda som torde pigga upp Labours ledning idag är vetskapen om att premiärminister David Cameron inte heller är särskilt populär.

 

Om bloggen


Therese Larsson Hultin är Svenska Dagbladets utrikesanalytiker. Hon har jobbat, studerat och levt i Tyskland, Nederländerna, Frankrike och Danmark. Bloggen handlar därför mycket om Europa och EU, men det görs även utflykter till andra världsdelar. Fokus är politik, ekonomi och annat som platsar i Larssons värld.

@thereselars på Twitter

Fler bloggar