Larssons värld

Therese Larsson Hultin

Therese Larsson Hultin

De svenska parlamentarikerna i Bryssel verkar prioritera annat än att gå på sina utskottsmöten. En sammanställning gjord av Europaportalen visar att flera av våra folkvalda enbart är närvarande på drygt hälften av utskottens träffar.

Den har några dagar på nacken, men för er som är intresserade kan det ändå vara värt att gå in och studera Europaportalens granskning. Den genomsnittliga närvaron de senaste två åren ligger på 69 procent, två procentenheter lägre än mandatperiodens första två år.

Längst ner i närvarolistan hittar vi vänsterpartiets Mikael Gustafsson och moderaterna Christofer Fjellner och Anna Ibrisagic. Den förstnämnde har enbart varit närvarande på 38 procent av utvecklingsutskottets möten. Vid jämställdhetsutskottets möte är Gustafsson däremot närvarande 95 procent av gångerna. Enligt honom själv beror skillnaden på att utskottsmötena ofta är samtidigt, vilket ju i sådana fall låter som osedvanligt dålig planering från parlamentets sida.

EU-minister Birgitta Ohlsson ser allvarligt på parlamentarikernas frånvaro.

– Oavsett om man sitter som folkvald i riksdagen eller Europaparlamentet ska man ha en hög närvaro och vara aktiv. Det handlar ju om ett demokratiskt uppdrag, det tycker jag är jätteviktigt. Sedan är det upp till väljarna i nästa val att visa hur hårt man rankar just detta, säger Birgitta Ohlsson till Europaportalen.

Högst upp i rankingen hittar vi Isabella Lövin (MP) och Marit Paulsen (FP) med 98 respektive 95 procents närvaro.

Om bloggen


Therese Larsson Hultin är Svenska Dagbladets utrikesanalytiker. Hon har jobbat, studerat och levt i Tyskland, Nederländerna, Frankrike och Danmark. Bloggen handlar därför mycket om Europa och EU, men det görs även utflykter till andra världsdelar. Fokus är politik, ekonomi och annat som platsar i Larssons värld.

@thereselars på Twitter

Fler bloggar