Larssons värld

Therese Larsson Hultin

Therese Larsson Hultin

Bekämpa ungdomsarbetslösheten i all ära – men det är framförallt en PR-framgång de franska och tyska regeringarna är efter när de träffas på ett bilateralt toppmöte i Paris idag.

Det är under rubriken ”New Deal for Europe” som de tyska och franska arbetsmarknadsministrarna och finansministrarna träffas i Paris på tisdagen i ett initiativ för att bekämpa ungdomsarbetslösheten. Mottot är väl valt och ska föra tankarna till den amerikanska presidenten Roosevelt, som med sin New Deal lyckades föra USA ur depressionen på 30-talet.

Den franske finansministern Pierre Moscovici och hans tyske kollega Wolfgang Schäuble vid ett möte i Berlin den 7 maj. De båda ses igen i Paris på tisdagen.

Anledningarna till toppmötet är flera. Från fransk sida rör det sig om att visa handlingskraft. Arbetslösheten är rekordhög. Den senaste siffran ligger på över 11 procent, och för ungdomar är siffran betydligt högre. Hela 26,5 procent går utan arbete. Det har fått president Hollande att säga att just sysselsättningsfrågan, tillsammans med tillväxten, är hans mest prioriterade. François Hollande är dessutom i desperat behov av att få politiska framgångar, han är den mest impopuläre presidenten genom tiderna och undersökningar visar att enbart 27-28 procent anser att han gör ett bra jobb.

Den tyska drivkraften ser annorlunda ut. Angela Merkel är tvärtom den mest populära tyska förbundskanslern i modern tid, och de tyska arbetslöshetssiffrorna låga. 5,8 procent totalt, och en ungdomsarbetslöshet som ligger under 8 procent, vilket är lägst i EU. Däremot vill även hon se lite positiva rubriker. Det är val i Tyskland i höst och tyskarna är dessutom genuint trötta på att framställas som hela Europas skurk med sina nedskärningskrav – och på att Merkel i Sydeuropa ofta porträtteras i Nazi-uniform och med svart mustach. Det märktes inte minst efter melodifestivalen i Malmö häromveckan, där Tyskland hamnade bland de sämst placerade på listan. I tyska tidningar stod att läsa att det egentligen var Merkel som stod på scen och att det var krisen som låg bakom att övriga länder inte vill rösta på det tyska bidraget.

Att det pågår en liten PR-kampanj från tysk sida har blivit tydligt den senaste tiden. Igår skrev tidningen Spiegel om att den tyska staten ska hjälpa sydeuropeiska företag med likviditetsproblem med billiga lån, och förra veckan var den tyska arbetsmarknadsminister Ursula von der Leyen i Madrid. Där signerades ett avtal om att 5 000 spanska ungdomar ska få lärlingsplatser i Tyskland årligen. Man behöver inte vara särskilt konspiratoriskt lagd för att tycka att det är intressant att sådana satsningar kommer fyra månader innan det tyska valet, även om det självklart är välkomna initiativ i dessa kristider.

Så vad händer då i Paris idag när ungdomsarbetslösheten diskuteras? EU har satsat 6 miljarder euro på att bekämpa ungdomsarbetslöshet. Till de pengarna kommer ytterligare miljarder i lån från den Europeiska investeringsbanken EIB. Dessutom ska det tyska lärlingssystemet diskuteras för att se om det kan gå på export, och så ska det tas fram en plan för hur företagen ska förmås att börja nyanställa ungdomar.

Men det kommer säkert andra satsningar också. Det gäller ju att få så positiv press som möjligt efter mötet.

 

Om bloggen


Therese Larsson Hultin är Svenska Dagbladets utrikesanalytiker. Hon har jobbat, studerat och levt i Tyskland, Nederländerna, Frankrike och Danmark. Bloggen handlar därför mycket om Europa och EU, men det görs även utflykter till andra världsdelar. Fokus är politik, ekonomi och annat som platsar i Larssons värld.

@thereselars på Twitter

Fler bloggar