Annons

Larssons värld

Therese Larsson Hultin

Therese Larsson Hultin

Hur kan en bok om kvinnor röra upp känslor år 2013? Det har i alla fall Facebookchefen Sheryl Sandberg gjort med sin skrift om att kvinnor måste våga ta mer plats. Nu spekuleras det i att Sandberg kommer använda uppmärksamheten för att ge sig in i den amerikanska politiken.

Sheryl Sandberg på World Economic Forum i Davos i januari 2013.

Det finns en anekdot Sheryl Sandberg brukar berätta. Hon är idag operativ chef på Facebook, eller Chief Operative Officer, som det så tjusigt heter på engelska och den här historien är helt sann.

När den unga Sheryl gick på college läste hon en kurs i ”Europas intellektuella historia” – ett ämne som även hennes rumskompis och bror hade valt. Det visade sig snabbt att de tre hade helt olika inställning till studierna. När tjejerna gick på föreläsningar och läste kurslitteratur, roade sig brorsan med annat. Tentan kom och gick och när Sheryl och kompisen ojade sig för att det hade gått dåligt, konstaterade brodern att han var säker på att han skulle få toppbetyg.

– Du? Du kan ju ingenting, hur skulle du kunna få det, utbrast de chockat.

– För att jag är grym, blev det självsäkra svaret.

Det är lätt att skratta åt unga killars självsäkerhet och ofta naiva övertro på sig själva, men det är ett skratt som borde fastna i halsen. Skillnaden på manlig och kvinnlig inställning spelar nämligen roll för hur vi beter oss i yrkeslivet. Kaxighet kan räcka längre än betyg i karriären, vilket Sheryl Sandberg också slår fast.

Jag såg henne första gången i ett så kallat TED-talk (jag kommer till den omdebatterade boken strax). Det är en föreläsningsserie där mer eller mindre kända talare får 18 minuter på sig att utveckla sina idéer och som sedan läggs ut på nätet. Facebookschefens TED-talk hölls i december 2010 och har sedan dess setts av flera miljoner människor.

Den tes Sandberg driver är att det är vi kvinnor själva som måste ta ansvar för att krossa samhällets glastak. Det är upp till oss att kräva att männen delar arbetsbördan hemma, och det är vi som måste sluta underskatta våra prestationer. Ett av hennes exempel är att en framgångsrik man ser det som självklart att det är den egna talangen som ligger bakom en befordran – medan motsvarande kvinna gärna talar om ”team work”, ”hårt arbete” eller att hon haft ”tur”. Ett annat är att kvinnor börjar trappa ner engagemanget så fort de bestämt sig för att skaffa barn – även långt innan de blivit gravida.

Föreläsningen ledde till ett bokkontrakt, och nu är Sheryl Sandberg en av de mest omdebatterade kvinnorna i USA. Boken Lean in: Women, Work and the will to lead’ släpptes förra månaden och har lyckats med konststycket att kritiseras från såväl höger som vänster. Sandberg har kallats allt från ”anti-feminist” till ”naiv” som tror att det är upp till kvinnorna själva att klättra på karriärstegen. 

Dessutom påpekas det surt att det är lätt för Sheryl Sandberg att tala om delat hushållsarbete när hon är miljonär och har hemhjälp, och dessutom examen från Harvard (vad nu det har med saken att göra).

Kvinnorna älskar ändå Sandberg. Lean in är USA:s bäst säljande bok just nu.

Det är klart att det är lätt att komma med goda råd för den som redan lyckats bryta glastak, men Sandberg har en hel del poänger. Visst är det fruktansvärt att ett antal studenter på Columbia University i New York fick läsa in sig på en manlig och en kvinnlig riskkapitalist och sedan säga vad de tyckte. Fallen var identiska, det enda som hade ändrats var förnamnen så att det ena handlade om en Heidi – och det andra om en Howard – allt annat lika. Den grupp som studerat Howard tyckte han var hyvens, medan de som läst in sig på Heidi uppfattade henne som en bitch.

Hård eller inte så ska det ändå bli intressant att se vad Sheryl Sandberg gör med sin nyvunna berömmelse. Hon nämndes redan i vintras som en av kandidaterna att bli ny amerikansk finansminister, och hon upprepar gång på gång hur viktigt det är med kvinnliga förebilder i politiken.

I en intervju med tv-programmet 60 Minutes nyligen fick Sandberg frågan om hon då inte tänker försöka bli president? Svaret blev: ”jag känner jag gör allt jag kan för att vara en förebild just nu”.

Det där just nu, tolkades i flera tidningar som ett not yet.

Så lägg namnet Sheryl Sandberg på minnet.

 

Om bloggen


Therese Larsson Hultin är Svenska Dagbladets utrikesanalytiker. Hon har jobbat, studerat och levt i Tyskland, Nederländerna, Frankrike och Danmark. Bloggen handlar därför mycket om Europa och EU, men det görs även utflykter till andra världsdelar. Fokus är politik, ekonomi och annat som platsar i Larssons värld.

@thereselars på Twitter