Annons

Larssons värld

Therese Larsson Hultin

Therese Larsson Hultin

Sverige framhålls som det goda exemplet i ett Frankrike där förtroendet för politiker har fallit kraftigt de senaste veckorna. Känslorna kokar sedan François Hollandes budgetminister visat sig ha flera miljoner kronor på ett hemligt konto i Schweiz. Tidningen Le Figaro aner att politikerna borde bli lite mer svenska.

Statsminister Fredrik Reinfeldt och president François Hollande vid en presskonferens i Paris i fjol.

”I Stockholm äter ministrar i matsalen, precis som de höga tjänstemännen och deras sekreterare”, inleder den franska högertidningen Le Figaro sin artikel om hur svenska ministrar är precis som vem som helst. ”Ingen alkohol, ingen ost, ingen dessert. Enbart vattenkaraffer… och kall mjölk”, konstaterar skribenten innan en av artikelns höjdpunkter kommer.

”Och om en minister glömmer att ta bort sin egen tallrik, anar ni inte vilka rubriker det kommer bli i pressen dagen därpå”. (Le Figaros kursivering)

Det sista är kanske något överdrivet, men Le Figaros artikel är definitivt både underhållande och läsvärd för er som kan franska och vill få en insyn i det franska politiska livet (tänk tvärtom mot allt som står i texten).

Anledningen att fransmännen överhuvudtaget intresserar sig för svenska politikers vanor är givetvis den gigantiska förtroendeskandal som utspelar sig i landet just nu. Efter månader av spekulationer erkände till sist i förra veckan den franske budgetministern Jérôme Cahuzac att han visst hade ett hemligt konto i Schweiz, något han tidigare blånekat till. Som om inte det vore nog har även den ekonomiskt ansvarige för president Hollandes valkampanj i fjol och en vän sedan 30 år, Jean-Jacques Augier, visat sig vara delägare i två offshore-bolag på Caymanöarna. Något som förvisso inte är olagligt, men som fransmännen upplever som omoraliskt, vilket fått röster att höjas om såväl om nyval som regeringsombildning.

Men för att återgå till Le Figaro-artikeln; Det som utmärker svenska ministrar är ”blygsamhet, stringens och ärlighet” – om ni nu inte visste det.

 

Om bloggen


Therese Larsson Hultin är Svenska Dagbladets utrikesanalytiker. Hon har jobbat, studerat och levt i Tyskland, Nederländerna, Frankrike och Danmark. Bloggen handlar därför mycket om Europa och EU, men det görs även utflykter till andra världsdelar. Fokus är politik, ekonomi och annat som platsar i Larssons värld.

@thereselars på Twitter