Annons

Larssons värld

Therese Larsson Hultin

Therese Larsson Hultin

Det måste vara dagens bästa nyhet för oss som inte kan få nog av politik på TV – och då menar jag i serieform, inte den verkliga varianten. Skaparna bakom danska Borgen och brittiska House of Cards kommer att göra en ny tv-serie som utspelar sig i Westminster.

Det handlar alltså om originalversionen av House of Cards. Den amerikanska Netflixversion som blivit till tv-knark för många under vårvintern bygger på en brittisk förlaga som blev oerhört hyllad i Storbritannien på det tidiga 90-talet. Lord Michael  Dobbs som skrev serien slår nu sina påsar ihop med Adam Price, som var den som uppfann Brigitte Nyborg, Kasper Juul och de andra karaktärerna i danska Borgen. En serie som Danmarks Radio snart sålt till halva världen. (Den danska statsministern Helle Thorning-Schmidt gav för övrigt den franske presidenten François Hollande Borgen-boxen i present vid ett besök i Frankrike)

Lord Dobbs sitter enligt brittiska The Times just nu och skriver på den nya serien som BBC hoppas kunna visa nästa år – och det blir en karaktär som går i Birgitte Nyborgs fotspår.

Borgen-gänget efter att ha vunnit British Academy Television Awards i maj 2012. Adam Price till vänster, tillsammans med Sidse Babett Knudsen som spelar Birgitta Nyborg.

– Konceptet vi arbetar på handlar om en politisk änka. Någon som inte är politiker, men vars man är det, och där omständigheterna tvingar in henne på politikens arena, säger Michael Dobbs till Times.

– Det skapar en del intressanta mänskliga problem. Det finns ingen arena där karaktärer utsätts för så tuffa tester som i politiken.

Låter som att det kan bli ett nytt tv-måste.

Om bloggen


Therese Larsson Hultin är Svenska Dagbladets utrikesanalytiker. Hon har jobbat, studerat och levt i Tyskland, Nederländerna, Frankrike och Danmark. Bloggen handlar därför mycket om Europa och EU, men det görs även utflykter till andra världsdelar. Fokus är politik, ekonomi och annat som platsar i Larssons värld.

@thereselars på Twitter