Annons

Larssons värld

Therese Larsson Hultin

Therese Larsson Hultin

Det politiska vacuumet i Italien fortsätter och landet är idag lika långt från att få en regering som efter valet 24-25 februari. Men nu har en grupp ”visa män” fått i uppgift att hitta en lösning.

Det är ändå lika bra att slå fast det uppenbara med en gång; det kan gå hur som helst i Italien. Nyval, någon form av koalitionsregering, eller en ny opolitisk teknokratregering – vi hittar fortfarande precis samma kort på bordet som för en och en halv månad sedan då det stod klart att inget läger i italiensk politik lyckades få eget mandat i parlamentets båda kamrar.

Sedan dess har vänsteralliansens ledare Pier Luigi Bersani fått i uppgift att, och misslyckats, med att bilda en koalition med Silvio Berlusconis högeralternativ eller Beppe Grillos proteströrelse Femstjärnerörelsen. Efter att Bersani kastat in handduken i helgen gick initiativet tillbaka till landets president Giorgio Napolitano. Han lanserade i sin tur två kommissioner bestående av tio ”visa män” (och ja, de är som av en händelse män allihop), som fått i uppgift att hitta en minsta gemensam nämnare mellan Italiens tre politiska läger för att sy ihop en regering. För det har de fått tio dagar på sig.

Risken är stor att de misslyckas. Pier Luigi Bersani har sagt att det är ”en omöjlighet” att bilda regering med Berlusconi. Beppe Grillo har i sin tur slagit fast att femstjärnan aldrig kommer stödja en regering med de etablerade politiker hans valkampanj gick ut på att håna. Femstjärnerörelsen blev största enskilda parti i valet, och Grillos aktier har stigit sedan dess. Skulle det bli nyval är sannolikheten stor att stå upp-komikern, som inte sitter i parlamentet, får se sitt ”icke-parti” stärkas ytterligare.

Problemet är att det med dagens italienska vallagar nästan är meningslöst att hålla nyval. Systemet med två likställda kamrar och en lång rad småpartier har gjort Italien ökänt för sina instabila regeringar.

President Napolitano vill till varje pris undvika nyval och har därför bett sina visa män att även ta fram ett förslag på politiskt och ekonomiskt reformprogram – som kan få stöd av en majoritet av de nyvalda parlamentarikerna.

För att komplicera saken ytterligare behöver Italiens politiker dessutom välja en ny president de närmaste veckorna. Napolitanos mandat går ut den 15 maj.

Låt oss hoppas att de åtminstone kan enas om en efterträdare.

 

Så vilka är de visa männen? Nedan en genomgång på engelska hämtat från investmentbanken Nomuras dagliga nyhetsbrev.

For the institutional/political group Valerio Onida, senators Mario Mauro and Gaetano Quagliariello professor Luciano Violante. The economic-social and European group will include Enrico Giovannini (president of the national statistics office), Giovanni Pitruzzella (president of the Authority for competition and markets), Salvatore Rossi (member of the directive committee of the bank of italy), Giancarlo Giorgietti and Filippo Bubbico (president of special commission operating in the lower and upper house) and Enzo Moavero Milanesi, the minister for European affairs.

Om bloggen


Therese Larsson Hultin är Svenska Dagbladets utrikesanalytiker. Hon har jobbat, studerat och levt i Tyskland, Nederländerna, Frankrike och Danmark. Bloggen handlar därför mycket om Europa och EU, men det görs även utflykter till andra världsdelar. Fokus är politik, ekonomi och annat som platsar i Larssons värld.

@thereselars på Twitter