Annons

Larssons värld

Therese Larsson Hultin

Therese Larsson Hultin

Eurogruppens beslut om att beskatta cypriotiska bankkonton kan få långtgående konsekvenser. Risken är stor att krisen nu går in i en ny fas och att sprickan mellan fattiga och rika länder i EU breddas ytterligare.

Vandaliserade bankomater, blockerade bankkontor och förbannade cyprioter. Att ilskan på Medelhavsön är stor är minst sagt förståeligt sedan euroländernas finansministrar bestämt att det ska dras en engångsskatt på alla cypriotiska bankkonton – annars får inte Cypern det räddningspaket på 10 miljarder euro man så desperat behöver. Enligt beslutet ska alla konton med tillgångar större än 100 000 euro, drygt 840 000 kronor, beskattas med 9,9 procent. Har man mindre pengar än så dras en engångssumma på 6,75 procent.

LÄS OCKSÅ Bankomaterna har nu tömts på pengar

Vi hade bara två alternativ, försvarade Cyperns nyvalde president Nikos Anstasiades tilltaget. Att banksystemet bryter samman och en oordnad statsbankrutt, eller ”ett scenario med en smärtsam, men kontrollerad krishantering.”

Smärtsam är ordet för dagen, men inte enbart för alla de småsparare som nu drabbas. Det här kommer få kännbara konsekvenser både för Cyperns ekonomi och för EU:s sammanhållning. Låt oss ta det i punktform.

• Flyr ryssarna? Runt en tredjedel av alla pengar på Cyperns banker kommer från rika ryssar. Många av dem misstänks för att tvätta pengar på ön. Ryssar köper fastigheter, direktinvesterar i företag och ryska turister som är den näst största turistgruppen, spenderar enorma pengar. Förlorar Cypern sin dragningskraft för ryssarna kommer det att slå hårt mot den lokala ekonomin.

• Risken för spridning. När Cyperns banker öppnar på tisdag (måndag är det lämpligt nog helgdag) är sannolikheten stor att många desperat försöker flytta pengar även om de inte kommer undan skatten. Inte bara ryssar, utan även britter och greker har miljarder på ön. Men vad händer i övriga krisländer? Kommer sparare ta det säkra för det osäkra och plocka ut pengar även i Spanien där tusentals människor protesterade mot åtgärden på gator och torg i helgen?

BLOGG BLOGG Tyskarna alltmer eurokritiska

• Vidgad klyfta. På Cypern skyller många bankskatten på holländare och tyskar. Samtidigt har det cypriotiska räddningspaketet blivit till en valfråga i Tyskland. Där lyder frågan varför tyska skattepengar ska gå till ryska oligarker, som cyprioterna dessutom levt gott på. Ju längre krisen pågår desto mindre blir solidariteten mellan Europas folk.

Så varför har då EU-ledarna tillsammans med valutafonden IMF, som är med och finansierar nödlånet, fattat ett sådant här beslut? Det finns flera förklaringar. För det första skulle Cyperns statsskuld bli ohållbart hög om de lånade till hela det belopp på 17 miljarder euro som de behöver. Nu behöver Cypern ”bara” låna 10 miljarder.

För det andra svor den tyska förbundskanslern Angela Merkel och Frankrikes dåvarande president Nicolas Sarkozy på att det var en engångsföreteelse när värdet på grekiska statspapper skrevs ner häromåret. Det vågar EU inte göra om för att inte göra statsobligationer från andra krisländer osäljbara.

Dessutom har Cypern alltså blivit en stor fråga i Tyskland där förbundsdagen ska rösta om stödpaketet i april. För att få ett ja är det nödvändigt för Merkel att kunna visa att det inte bara är tyska skattebetalare som får ta smällen för Cyperns banker.

BLOGG Tyskarna alltmer eurokritiska

Men saken är inte klar. Först måste det cypriotiska parlamentet säga sitt, och där är utgången osäker. Oppositionen är emot och de båda regeringspartierna Disy och Diko har bara 29 av parlamentets 56 mandat. Det räcker alltså att en enda ledamot röstar mot den egna linjen för att det ska sluta oavgjort och att det inte blir något räddningslån.

De närmaste dagarna kommer att bli en rysare.

 

Om bloggen


Therese Larsson Hultin är Svenska Dagbladets utrikesanalytiker. Hon har jobbat, studerat och levt i Tyskland, Nederländerna, Frankrike och Danmark. Bloggen handlar därför mycket om Europa och EU, men det görs även utflykter till andra världsdelar. Fokus är politik, ekonomi och annat som platsar i Larssons värld.

@thereselars på Twitter