Annons

Larssons värld

Therese Larsson Hultin

Therese Larsson Hultin

Jo, det är sant. En ny George Bush kan vara på väg in i den amerikanska politiken. Denna gång med mellaninitialen P – George P. Bush.

George P. Bush den 26 februari på Texas Business Leadership Council i Austin.

Han är det senaste tillskottet i den familjedynasti som gett USA två presidenter, en senator och en guvernör. Vi talar alltså om George P. Bush, son till Jeb Bush, Floridas förre guvernör, och därmed också brorson till Obamas företrädare George W. Bush.

Unge George, som enligt uppgift är 36, försöker nu blir Land Commissioner i Texas. Det är en politiskt tillsatt tjänst där kommissionären ansvarar för att sköta all offentlig mark i delstaten, inklusive dess mineraltillgångar. Posten ses som en språngbräda till betydligt högre höjder i politiken.

I en video där George P. Bush annonserar sin kandidatur säger han att det är en speciell person som fått honom att fatta beslutet – hans farmor.

– Ni känner antagligen till henne som former First Lady Barbara Bush, men för mig är hon enbart Ganny.

George P. Bush har en klar fördel i ett republikanskt parti som med ljus och lykta letar efter kandidater som kan nå nya väljargrupper (läs andra väljare än vita män). Han är halv-latino och talar flytande spanska. Bush mamma är mexikanska, vilket kommer väl till pass i ett Texas där 35 procent av invånarna har sina rötter i Latinamerika.

George W. Bush och brorsonen George P. Bush

Om Bush blir vald blir han den fjärde generationens politiker med det efternamnet i USA. Även farfarsfar Prescott Bush var verksam i Washington som senator för Connecticut.

Vi får väl se hur långt George P. Bushs ambitioner sträcker sig.

Om bloggen


Therese Larsson Hultin är Svenska Dagbladets utrikesanalytiker. Hon har jobbat, studerat och levt i Tyskland, Nederländerna, Frankrike och Danmark. Bloggen handlar därför mycket om Europa och EU, men det görs även utflykter till andra världsdelar. Fokus är politik, ekonomi och annat som platsar i Larssons värld.

@thereselars på Twitter