Annons

Larssons värld

Therese Larsson Hultin

Therese Larsson Hultin

Det var nyheten Merkel, Reinfeldt och Hollande inte ville ha. EU-parlamentets nej till unionens långtidsbudget skickar tillbaka medlemsländerna till ritbordet igen. Precis i tid till toppmötet i Bryssel i morgon.

När ledarna för EU:s 27 medlemsländer träffas i Bryssel på torsdag och fredag är det för att utvärdera de krisåtgärder som har gjorts och för att prata om ett räddningspaket till Cypern – inte för att än en gång mangla EU:s budget för åren 2014-2020.  Nu står i och för sig inte långtidsbudgeten på agendan, men räkna med att det nu är ett ämne som stats- och regeringscheferna inte kommer förbi.

506 av 690 Europaparlamentariker röstade nej till budgeten i sin nuvarande form, bara 161 röstade för (resten avstod för er som inte får ihop matematiken).  Sedan Lissabonfördraget infördes måste parlamentet godkänna långtidsbudgeten för att den ska bli verklighet och det här var första gången parlamentarikerna fick säga sitt.

Nu blev det alltså ett nej, inte till själva nivån i budgeten som landade på 960 miljarder euro för de kommande sju åren efter EU-ledarnas nattmanglande och kompromissande på toppmötet den 8 februari, utan till innehållet. Det Europaparlamentet kräver är att delar av innehållet ska stöpas om. Den socialdemokratiska gruppen i parlamentet twittrade efter omröstningen om att de vill ha en modernare budget inriktad på att skapa tillväxt och jobb – och det är just där skon klämmer för de flesta parlamentariker. De anser att EU-ledarna inte lyckades modernisera budgeten. 

– Det här är en seger för den europeiska demokratin, jublade Europaparlamentets talman, tysken Martin Schulz, efter omröstningen.

Det som händer nu är att budgeten går tillbaka till ritbordet. Medlemsländerna kommer helt enkelt få sätta sig ner med parlamentet och hitta en kompromiss som alla kan vara överens om. Det betyder förhoppningsvis mer pengar på forskning och innovation och andra tillväxtskapande åtgärder. Dagens nej kan därför vara av godo. Parlamentet har dels visat att de inte låter sig köras över, vilket är bra för demokratin precis som Martin Schulz säger, dels kommer resultatet troligen bli en förbättrad budget.

Men vi får nog se en del rynkade pannor på toppmötet i Bryssel. Det här var inte vad EU-ledarna ville.

Om bloggen


Therese Larsson Hultin är Svenska Dagbladets utrikesanalytiker. Hon har jobbat, studerat och levt i Tyskland, Nederländerna, Frankrike och Danmark. Bloggen handlar därför mycket om Europa och EU, men det görs även utflykter till andra världsdelar. Fokus är politik, ekonomi och annat som platsar i Larssons värld.

@thereselars på Twitter