Annons

Larssons värld

Therese Larsson Hultin

Therese Larsson Hultin

Efter två dagars omröstning står det klart att invånarna på Falklandsöarna vill fortsätta tillhöra Storbritannien. Av de 1700 fast boende på ögruppen som ligger drygt 48 mil utanför Argentinas kust, röstade 99,8 procent för fortsatt brittisk överhöghet.

Bara tre personer röstade emot.

Falklandsöarna har varit en brittisk kronkoloni sedan 1833 – lika länge har konflikten med Buenos Aires pågått om vilket land som egentligen har makten över öarna som heter Islas Malvinas i Argentina.

– Vi respekterar att de vill fortsätta vara britter, men territoriet de bor på är inte brittiskt, sade Argentinas ambassadör i London. Ett uttalande som fick den brittiska premiärministern David Cameron att göra en tydlig markering.

– Falklandsborna kunde inte ha uttryckt sig mer klart. De vill förbli brittiska och det ska respekteras av alla, även Argentina, sade Cameron enligt AFP

Falklandsöarna ligger 483 km utanför Argentinas kust.

I Argentina är öarna fortfarande politiskt viktiga, flera presidenter har valkampanjat på att Malvinas ska återtas. Intresset har inte minst förstärkts sedan man hittat oljefyndigheter utanför Falklandsöarna.

1982 intog den då så impopulära militärjuntan i Argentina öarna i ett försök att återfå folkets stöd. Storbritanniens dåvarande premiärminister Margaret Thatcher svarade med att skicka brittiska flottan till Falklandsöarna.

Resultatet vet vi – Thatcher vann, inte bara kriget utan även valet året därpå. Till stor del beroende på att hennes popularitet stack i höjden efter slaget om de sammanlagt 700 öarna.

Om bloggen


Therese Larsson Hultin är Svenska Dagbladets utrikesanalytiker. Hon har jobbat, studerat och levt i Tyskland, Nederländerna, Frankrike och Danmark. Bloggen handlar därför mycket om Europa och EU, men det görs även utflykter till andra världsdelar. Fokus är politik, ekonomi och annat som platsar i Larssons värld.

@thereselars på Twitter