Annons

Larssons värld

Therese Larsson Hultin

Therese Larsson Hultin

David Camerons utspel om en brittisk folkomröstning har gjort honom till den minst populäre killen i EU-klassen. Men sura politiker i Bryssel är den lättaste av premiärministerns huvudvärkar. På hemmaplan är det tung migrän som gäller.

Det krävs nog mer än några räk- och kycklingsmörgåsar för att få tyst på kritikerna inom Torypartiet, men det var vad som bjöds på 10 Downing Street i veckan. Premiärminister Cameron hade kallat till sig några av de mest högljudda partikamraterna i ett försök att förklara vad det är som gått så snett – och som en maktdemonstration för att visa vem som sitter i ledarstolen.

David Cameron i Bryssel på väg ut från budgettoppmötet 8 februari i år.

Det blev inte helt lyckat. Det har inte gått att öppna en brittisk tidning de senaste dagarna utan att läsa om hemliga middagar där partiets (och Camerons) framtid diskuterats. Det hela kryddat med utspel där premiärministern kallas för sosse och koalitionen mellan Tory och Liberaldemokrater kritiseras.

Bakgrunden till den här senaste rundan toryångest är något så osexigt som ett fyllnadsval. En skandal hade tvingat bort en liberal parlamentsledamot ifrån Eastleigh, och nu skulle han ersättas.

Det gick en chockvåg genom det konservativa partiet förra torsdagen när rösterna var räknade. Torykandidaten kom först på tredje plats. Det kan låta som en petitess, om det inte vore för partiet på silverplats; United Kingdom Independence Party – mer känt som UKIP.

Gå in på UKIP:s hemsida och det andra ordet som står att läsa i partibeskrivningen är non-racist, vilket i sig säger i princip allt. Partiet är mot invandring och vill att Storbritannien ska stänga gränserna, men deras absoluta profilfråga är att få öriket att gå ut ur EU. UKIP fick 27,8 procent av rösterna i Eastleigh.

Nu är det en sak att proteströsta mot den sittande regeringen i ett fyllnadsval och en helt annan att välja en framtida premiärminister, men siffrorna talar sitt tydliga språk. UKIP har tagit ett rejält kliv in i den politiska manegen. Partiet, som i nuläget bara är representerat i EU-parlamentet, påverkar dessutom redan den brittiska agendan.

Det var hotet från höger som fick Cameron att lova britterna en folkomröstning om EU, och det är populisternas frammarsch som fått Labourledaren Ed Miliband att på sistone säga saker som att Labour inte förstått hur bekymrade britterna är över invandringen och att han kan tänka sig att begränsa invandrares rätt till bidrag.

Det saknas till stor del en kritisk debatt om UKIP i Storbritannien. Deras partiledare Nigel Farage sitter i snart sagt varje tv-soffa och beskrivs ofta med ord som ”karismatisk” eller ”överlevare” (det senare med hänvisning till hans väldigt publika testikelcancer, och att han klarat sig helskinnad från såväl en flyg- som en bilolycka).

 

Nigel Farage tillsammans med UKIP:s kandidat i Eastleigh, Diane James.

Den storrökande Nigel Farage går hem på pubarna. En opinionsundersökning som tidningen Sun publicerade i veckan visar att även om bara 12 procent säger att de skulle rösta på UKIP om det vore val idag, så erkänner hela 38 procent att de skulle ”kunna tänka” sig att rösta på Farage. Bland Toryanhängare är den siffran 43 procent.

Det skickar givetvis rysningar genom David Cameron som för några år sedan kallade UKIP:s anhängare för fruitcakes, loonies and closet racists i en radiointervju.

Smygrasister och galningar eller inte. Oavsett vad man tycker om UKIP är det dags för både Cameron och Miliband att ta partiets framfart på allvar och inte bara leka följa John. Ifrågasätt istället UKIP:s krav på att lämna EU och att stänga landets gränser för invandring i fem år. Vad skulle det kosta Storbritannien och var skulle tillväxten komma ifrån istället?

Cameron har som sagt betydligt större huvudvärkar än en sur Angela Merkel.

Om bloggen


Therese Larsson Hultin är Svenska Dagbladets utrikesanalytiker. Hon har jobbat, studerat och levt i Tyskland, Nederländerna, Frankrike och Danmark. Bloggen handlar därför mycket om Europa och EU, men det görs även utflykter till andra världsdelar. Fokus är politik, ekonomi och annat som platsar i Larssons värld.

@thereselars på Twitter