Annons

Larssons värld

Therese Larsson Hultin

Therese Larsson Hultin

Trots att det fortfarande är osäkert hur en framtida italiensk regering kan se ut, så har världens börser inte reagerat på det politiska vakuum som råder i Rom.  Men frågan är hur länge det goda humöret kan hålla i sig.

Två clowner, en vänsterledare och en teknokrat. Det är så omvärlden har definierat huvudpersonerna i det politiska drama som utspelat sig i Italien sedan parlamentsvalet 24-25 februari. Ett val som först gav investerare skrämselhicka eftersom inget av de politiska blocken fick majoritet i både senaten och underhuset.

Sedan dess har oron försvunnit, åtminstone tillfälligt. Aktiekurser har stigit, New York-börsen visar nytt all time high, och italienarna själva betalar bara marginellt högre ränta än före valet på sin gigantiska statsskuld. Man kan säga att omvärlden går i väntans tider, för skulle eurozonens tredje största ekonomi visa sig oregerlig förändras givetvis läget snabbt.

Pier Luigi Bersani möter pressen i Rom den 26 februari.

Men vi kommer få vänta på facit ett tag till. Nästa fredag samlas parlamentets båda kamrar för första gången. Först därefter kan den italienske presidenten Giorgio Napolitano ge någon i uppdrag att försöka bilda regering. Det sker troligen den 19 mars och blir med största sannolikhet vänsterns ledare Pier Luigi Bersani. Hans koalition tog hem underhuset med minsta möjliga marginal.

Problemet är att senaten har lika mycket att säga till om och där behöver socialistpartiets Bersani stöd av den förre premiärministern Silvio Berlusconis center-högerkoalition eller 5-stjärnerörelsens Beppe Grillo – de båda clownerna i inledningsmeningen. Det var åtminstone vad den tyske kanslerkandidaten Peer Steinbrück valde att kalla dem häromveckan, något som fick president Napolitano att ställa in en planerad middag med Steinbrück.

Att regera ihop med Berlusconi kommer inte på tal för vänsterledaren Bersani. Det har han gjort klart den senaste veckan. Då återstår Beppe Grillo, som i sin tur förklarat att hans rörelse inte kommer regera med någon alls. Teknokraten Mario Monti gjorde ett så dåligt valresultat att deras mandat inte räcker för en majoritet ihop med vänstern.

Frågan är då hur en lösning kan se ut. Pier Luigi Bersani flörtade i veckan med Beppe Grillo när han presenterade åtta punkter som ska ligga som bas för en vänsterregering. Där fanns tydliga passningar till 5-stjärnan, som löften om att reformera det politiska systemet och att bryta sig loss från ”buren av neddragningar” som Italien befinner sig i.

Men det kommer bli svårt för Bersani att veta var han har Grillos anhängare. I veckan gick det ut en uppförandekod till de 162 nyvalda ledamöterna i parlamentet. Där står att parlamentarikerna inte bör umgås med andra partier och att de alltid ska rösta gemensamt. De ska inte vara med i talk shower på tv och de får inte tjäna mer än drygt 40 000 i månaden brutto. Resten ska skickas tillbaka till staten. Dessutom får de inte använda titeln onorevole, som parlamentariker tituleras och som väl närmast kan översättas som ”hedervärd”.

Oavsett hur regeringsförhandlingarna går kommer 5-stjärnorna röra om i den italienska grytan.

 

Om bloggen


Therese Larsson Hultin är Svenska Dagbladets utrikesanalytiker. Hon har jobbat, studerat och levt i Tyskland, Nederländerna, Frankrike och Danmark. Bloggen handlar därför mycket om Europa och EU, men det görs även utflykter till andra världsdelar. Fokus är politik, ekonomi och annat som platsar i Larssons värld.

@thereselars på Twitter