Larssons värld

Therese Larsson Hultin

Therese Larsson Hultin

Den brittiska tankesmedjan Open Europe har gjort en briljant genomgång av de möjliga scenarierna i Italien efter måndagens val. Här redovisas mandatfördelning, vilka möjliga koalitioner som finns, viktiga datum framöver osv.

Personligen lärde jag mig att det inte bara finns ett utan två moment 22 nu. Dels är det så att om parterna inte kommer överens och det blir nyval, så måste Italiens president först upplösa det parlament som trots allt röstades fram i valet.

Så långt är allt väl. Problemet är att president Giorgio Napolitanos mandat går ut den 15 maj – och att en italiensk president inte får upplösa parlamentet under sina sista sex månader vid makten. Enligt Open Europes Vincenzo Scarpetta kallas det för ingorgo istituzionale, eller den institutionella trafikstockningen.

Det gör att om koalitionsförhandlingarna bryter samman och det går till nyval, så måste det parlament som ska väljas om först välja en ny president, vilket tros ta några månader.

Och som om inte det vore nog kommer det att bli stor press på att ändra de italienska vallagarna innan ett eventuellt nyval, annars finns det stor risk att vi hamnar i samma läge en gång till. För att göra det behövs majoritet i båda kamrarna, underhuset och senaten, och är det något de flesta politiker ogillar så är det att ge bort makt frivilligt. Speciellt om ett nyval gör att det egna partiet riskerar att försvagas.

Det finns alltså all anledning att hålla koll på Italien. Eurozonens tredje ekonomi är stor nog för att få det att skaka ordentligt i hela Europa om de inte hittar en lösning.

Om bloggen


Therese Larsson Hultin är Svenska Dagbladets utrikesanalytiker. Hon har jobbat, studerat och levt i Tyskland, Nederländerna, Frankrike och Danmark. Bloggen handlar därför mycket om Europa och EU, men det görs även utflykter till andra världsdelar. Fokus är politik, ekonomi och annat som platsar i Larssons värld.

@thereselars på Twitter

Fler bloggar