Larssons värld

Therese Larsson Hultin

Therese Larsson Hultin

Italien vaknade idag upp till värsta tänkbara valresultat – och världens börser svarar med att falla.

Det finns som bekant ingenting investerare avskyr så mycket som osäkerhet, oavsett om de sitter i Hong Kong, Stockholm eller Dubai. Det är också på oron om det totala dödläge som råder i Italien efter måndagens val, som världens börser nu faller.

I Milano rasade börsen dryga 5 procent, så fort handeln öppnade i morse. Flera aktier handelstoppades automatiskt efter stora fall – däribland Silvio Berlusconi eget bolag Mediaset som kontrollerar en rad tv-kanaler. Parisbörsen föll 3 procent efter öppning, Tyskland och Stockholm hade efter en halvtimmes handel backat drygt 1 procent.  Även euron har fallit till sin lägsta nivå mot dollarn på nästan två månader.

Farhågan är att en regeringskris i Italien ska få eurokrisen att blossa upp igen. Gårdagens valresultat ger Pier Luigi Bersanis vänsterkoalition egen majoritet i underhuset, men i senaten – den andra kammaren som är precis lika inflytelserik – har inget av blocken fått egen majoritet. Det gör det oerhört svårt att bilda en regering.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beppe Grillo kampanjar i Rom innan valet.

Valets stora vinnare är missnöjesrörelsen 5 stjärnor och komikern Beppe Grillo. Partiet, som stoltserar med att inte vara ett parti och som i valrörelsen bett alla andra partier att dra åt h-vete, är ett helt oprövat kort i italiensk politik. Det är första valet 5 stjärnor ställer upp i, och Beppe Grillo sa sent på måndagskvällen att han inte är intresserad av att stödja en Bersani-regering.

Den förre premiärministern Silvio Berlusconi som leder högeralliansen mellan det egna partiet Frihetens folk och nationalistiska Lega Nord har sagt att alla sidor måste offra något i det läge som uppstått nu, och att han ska ”fundera” över om han kan tänka sig en allians med vänstern. Problemet är att en sådan stor koalition skulle samla politiker från vänster- till högerkant och att det kan bli minst sagt svårt att få någonting omsatt i praktiken.

Italien är eurozonens tredje största ekonomi, och har en statsskuld på runt 128 procent av BNP. Berlusconi tvingades bort från makten i november 2011 efter att räntan på den skulden blivit ohållbar. Under efterträdaren Mario Monti föll räntorna tillbaka, men de stabiliserades först sedan den europeiska centralbanken, ECB, förra sommaren lovade att de skulle köpa obegränsade mängder statsobligationer av euroländerna om det behövdes.

Det lugnade marknaderna då, men är också det som stjälper lasset nu. När ”Lo Spread” (som italienarna kallar ränteskillnaden till tyska statspapper) föll, så försvann också en stor del av det italienska krismedvetandet. Medicinen dövade smärtan så att sjukdomsinsikten försvann.

Ibland är det inte så dumt med lite magont.

Om bloggen


Therese Larsson Hultin är Svenska Dagbladets utrikesanalytiker. Hon har jobbat, studerat och levt i Tyskland, Nederländerna, Frankrike och Danmark. Bloggen handlar därför mycket om Europa och EU, men det görs även utflykter till andra världsdelar. Fokus är politik, ekonomi och annat som platsar i Larssons värld.

@thereselars på Twitter

Fler bloggar