Annons

Larsson läser

Janerik Larsson

Janerik Larsson

Jag läser:

Miljardären och finansmannen George Soros är oroad över riskerna för ett nytt världskrig. Det skriver Marketwatch.

Under en Bretton Woods-konferens nyligen uttryckte investeraren oro för ett nytt världskrig. Han anser att den största källan till oro är den kinesiska ekonomin. Om övergången från fokus på export till inhemsk efterfrågan inte går igenom finns det en risk att de kinesiska ledarna uppmuntrar till extern konflikt för att hålla ihop landet och bibehålla makten, menar han.

Kina lägger också allt mer pengar på sin militär, enligt Soros.

– Om det blir en konflikt mellan Kina och en allierad till USA, såsom Japan, så är det inte en överdrift att säga att vi står på tröskeln till ett tredje världskrig, sade han.

Han anser att USA, för att förhindra ett sådant scenario, bör tillåta att Kinas valuta, yuanen, inkluderas i IMF:s valutakorg, vilket skulle göra yuanen till en möjlig konkurrent till dollarn som en global reservvaluta. I gengäld skulle Kina behöva reformera sin ekonomi. Detta skulle innebära att den amerikanska och den kinesiska ekonomin länkas samman, vilket skulle minska risken för en konflikt.

– Utan en sådan (överenskommelse, red anm.) finns det en risk att Kina allierar sig med Ryssland politiskt och militärt, och då blir hotet om ett tredje världskrig verkligt, så det är värt att försöka, sade Soros.

Jag kommer ihåg:

The Day After is a 1983 American television film that aired on November 20, 1983, on the ABC television network. It was seen by more than 100 million people during its initial broadcast.[1] It is currently the highest-rated television film in history.[2]

The film postulates a fictional war between NATO forces and the Warsaw Pact that rapidly escalates into a full-scale nuclear exchange between the United States and the Soviet Union. However, the action itself focuses on the residents of Lawrence, Kansas, and Kansas City, Missouri, as well as several family farms situated next to nuclear missile silos.

 

Jag vill gärna återkomma till den oro som finns i USA för den risk Soros pekar på. Det är Kina/Asien som är USAs stora geopolitiska utmaning.

Det som slår mig är att mycket av samtidsdebatten äger rum som om hotet om kärnvapenkrig skulle ha försvunnet. Så är inte fallet. Tvärtom har de säkerhetsskapande mekanismer som fanns under kalla kriget (telefonlinjen Vita Huset till Kreml) såvitt jag vet försvunnet. Vi lever alltså i en farligare tid idag än 1983.

Om The Day After:

President Ronald Reagan watched the film several days before its screening, on November 5, 1983. He wrote in his diary that the film was ”very effective and left me greatly depressed,” and that it changed his mind on the prevailing policy on a ”nuclear war”.[

De flesta av de politiker som nu vill blir president i USA tycks inte dela den oro och den ansvarskänsla som Reagan kännetecknades av. Nu är det naiva föreställningar om militära ingripanden överallt som gäller. Som om militära maktmedel ensamt kunde lösa säkerhetsproblem.

Olle Wästberg skriver i sitt utomordentliga nyhetsbrev apropå Joseph Nyes nya bok: ”Is the American Century Over ?”:

Allt talar för att USA även under kommande decennier kommer att vara världens ledande nation.

Men det förutsätter en klokt balanserad utrikes- och säkerhetspolitik. Lyssnar man på de republikanska kandidaterna just nu finns det anledning till oro.

Om gästbloggen

Janerik Larsson är gästbloggare hos SvD Ledare. Han är skribent, författare och journalist, verksam i Stiftelsen Fritt Näringsliv och pr-byrån Prime. Bloggar om svensk politik och har en internationell utblick mot främst brittiska och amerikanska medier.
Åsikter är hans egna.