Larsson läser

Janerik Larsson

Janerik Larsson

Finlands officiella tvåspråkighet hotas. Den nya regeringen saknar företrädare för Svenska folkpartiet som annars varit ett närmast stående regeringsparti under lång tid. Sannfinnländarnas motstånd mot det svenska språket är väl känt sedan tidigare.

Hufvudstadsbladet rapporterar:

Sannfinländarnas talsmanskandidat är Maria Lohela, uppger tidningen Perussuomalainen. Talmannen väljs i morgon.

Maria Lohela är en av dem som undertecknat det så kallade ”Njugga manifestet”, med främlingsfientligt innehåll inför riksdagsvalet 2011.

I ett blogginlägg från 2010 framgår det också att h0n vill avskaffa svenskan som nationalspråk:

– Jag ifrågasätter både den obligatoriska svenskan och svenskan som andra officiellt språk i Finland. Det är dags att möta realiteterna och konstatera att tiderna har förändrats. De förutsättningar under vilket beslutet om Finlands tvåspråkighet fattades har inte existerat på årtionden. Att hålla sig fast i tvåspråkigheten av enbart historiska skäl är ett haltande resonemang och det är hög tid att börja om med rent bord. I vårt land är enbart drygt fem procent av befolkningen svenskspråkig, och i den största delen av landet finns det inga som talar svenska alls. Vi måste komma ihåg att de svenskspråkiga ofta klarar sig bra på finska.

Om gästbloggen

Janerik Larsson är gästbloggare hos SvD Ledare. Han är skribent, författare och journalist, verksam i Stiftelsen Fritt Näringsliv och pr-byrån Prime. Bloggar om svensk politik och har en internationell utblick mot främst brittiska och amerikanska medier.
Åsikter är hans egna.
Fler bloggar