Annons

Larsson läser

Janerik Larsson

Janerik Larsson

Bloggaren Jonas Morian skriver om en kampanj som just nu drivs mot delegaterna till den socialdemokratiska partikongressen:

Det finns många sätt att bedriva opinionsbildning på nätet. Uppmaning till mejlbombning av enskilda beslutsfattare hör inte till de bättre.

Man kan självklart ha olika uppfattningar om frihandelsavtalet TTIP som för närvarande förhandlas mellan EU och USA. Dess försvarare menar att det underlättar handel, stimulerar ekonomin och skapar arbetstillfällen. Kritikerna uttrycker oro för att miljö-, hälso- och djurskyddsstandarder kan komma att sänkas samt att avtalet möjliggör för företag att dra stater inför domstol om dessa anses försvåra eller förhindra den fria rörligheten. Fakta i målet är dock att det ännu inte finns något färdigt avtal för EU och USA att ta ställning till, varför ingen med säkerhet kan säga vad TTIP kan få för effekter.

Några som dock är övertygade om att nackdelarna med TTIP överväger är folket bakom sajten Skiftet och de som skrivit under sajtens namninsamling mot avtalet – för närvarande närmare 32 000. Men Skiftet nöjer sig inte med att samla in namn. Inför den socialdemokratiska partikongressen nästa vecka uppmanar sajten sina läsare att mejlbomba kongressombuden för att få det socialdemokratiska partiet, och därmed regeringen, att säga nej till TTIP.

På Facebook skriver det socialdemokratiska kommunalrådet i Örebro, Björn Sundin:

”Sedan igår kväll har jag fått cirka 50 mail via Skiftets j-a spam-mail-funktion, riktad till ombud på S-kongressen. Jag har svarat alla (med ett standardsvar) och flera har bett om ursäkt, de förstod inte vad de orsakade. När ska Skiftet inse detsamma? Tills de gör det fortsätter jag med att vidarebefordra alla mail till kontakt@skiftet.org och jag fortsätter spamma Skiftets Facebook-sida.
De flesta mailen kommer inte från örebroare (som har legitima skäl att söka mig som kommunalråd), och inte heller från medlemmar i det socialdemokratiska partiet (som har legitima skäl att söka ett ombud på kongressen). På S-kongressen bestämmer medlemmar i det socialdemokratiska partiet över Socialdemokraternas politik. Det ska f-n inte kidnappas av en eller annan kampanjsajt.”

Jag kan bara instämma. När sajten Alliansfritt Sverige startades efter allianspartiernas valseger 2006 så var det ett piggt initiativ som tog tillvara på många människors frustration och på ett ofta humoristiskt sätt visade på effekterna av regeringens politik. Men tonen på sajten kom att förändras med tiden till att bli alltmer hård. Vid flera tillfällen missades det att hålla kommentarsfältet rent från rena mordhot. Och efter valet 2014 bytte Alliansfritt Sverige namn och form till Skiftet, nu med det uttalade kravet att ”media, politiker och storföretagen gör bättre ifrån sig”.

Men att verka för samhällsförändring är en sak. Hets mot enskilda förtroendevalda ombud till en partikongress är något annat. Vill man påverka eller förändra ett partis uppfattning i en fråga så görs det bäst genom att bli medlem och där argumentera för sin sak. Det Skiftet nu ägnar sig åt påminner mer om ofredande.

Detta tänkvärda inlägg tyckte jag förtjänade återges i sin helhet.

 

Om gästbloggen

Janerik Larsson är gästbloggare hos SvD Ledare. Han är skribent, författare och journalist, verksam i Stiftelsen Fritt Näringsliv och pr-byrån Prime. Bloggar om svensk politik och har en internationell utblick mot främst brittiska och amerikanska medier.
Åsikter är hans egna.