X
Annons
X

Larsson läser

Janerik Larsson

Janerik Larsson

Susanna Ginman på Hufvudstadsbladets ledarsida sätter befogade frågetecken för den nya finländska regeringen överlevnadsmöjligheter:

Det kan verka förmätet att ifrågasätta regeringen Sipiläs livslängd när förhandlingarna om programmet nätt och jämnt har hunnit starta. Men den stora frågan är ändå en hur pålitlig samarbetspartner Sannfinländarna är i längden. Frågan är inte mindre befogad eftersom Timo Soini hör till våra allra skickligaste politiker både vad taktik och retorik gäller.

Timo Soini är förstås mycket medveten om hur illa det gick när föregångaren Landsbygdspartiet hade regeringsansvar. Givetvis försöker han se till att Sannfinländarna inte går samma öde till mötes.
Därför kvarstår frågan om hur länge Soini kan se till att hans riksdagsgrupp är lojal med regeringen och om frestelsen att marschera ut i god tid före nästa val blir för stor. För Sannfinländarna är oppositionspartiet SDP nämligen ett reellt hot. Centern å sin sida måste ha Sannfinländarna i regeringen för att inte förlora väljare till dem som 2011.

Om gästbloggen

Janerik Larsson är gästbloggare hos SvD Ledare. Han är skribent, författare och journalist, verksam i Stiftelsen Fritt Näringsliv och pr-byrån Prime. Bloggar om svensk politik och har en internationell utblick mot främst brittiska och amerikanska medier.
Åsikter är hans egna.