Annons

Larsson läser

Janerik Larsson

Janerik Larsson

Det brittiska valresultatet gör att David Cameron går in i den kommande förhandlingen med de andra medlemsländerna i EU med starka kort. Ska Storbritannien förbli EU-medlem så krävs det att han kan gå till det brittiska folket inför folkomröstningen 2017 (eller tidigare) med beskedet: Ni trodde på mig 2015, tro på mig nu och rösta för fortsatt EU-medlemskap !

Dagens valresultat göra att oron växer i vår del av världen. Det EU-negativa partiet Sannfinländarna är på väg in i Finlands nya regering.

Dansk Folkepartis partiledare Kristian Thulesen Dahl kräver att för att stödja en eventuell borgerlig regering efter valet senare i år så ska också Danmark hålla en folkomröstning för att få samma villkor som Cameron.

»Min holdning er punkt ét: Danmark skal være et land, som aktivt støtter Storbritannien i at få udviklet den her pakke, så de har noget at gå til briterne med. Punkt to: Den pakke, som briterne opnår, fordi det er et stort land med en stor forhandlingskraft, skal danskerne også have mulighed for at tilvælge. Danskerne skal så også gerne spørges ved en folkeafstemning, som briterne i givet fald får.

Om gästbloggen

Janerik Larsson är gästbloggare hos SvD Ledare. Han är skribent, författare och journalist, verksam i Stiftelsen Fritt Näringsliv och pr-byrån Prime. Bloggar om svensk politik och har en internationell utblick mot främst brittiska och amerikanska medier.
Åsikter är hans egna.