X
Annons
X

Larsson läser

Janerik Larsson

Janerik Larsson

Tidskriften Dagens Samhälle har på några år blivit en mycket intressant och betydelsefull aktör i samhällsdebatten. I veckans nummer finns flera artiklar som förtjänar stor uppmärksamhet.

Professor Magnus Henrekson och docent Andreas Bergh följer i en helsidesartikel upp resonemangen från den viktiga boken ”Varför går det bra för Sverige ?” som utkom för tre år sedan. Det är en lång artikel och resonemangen bör läsas i sin helhet men slutsatsen är denna:

”Flera av de reformer som bidragit till att främja Sveriges utveckling – såsom skattereformen, pensionsreformen och budgetlagen – tillkom efter grundligt utredande och mödosamma förhandlingar över blockgränsen. Nuvarande riksdagsöverenskommelse innebär i kontrast till detta att det ena blocket låter det andra hållas. Det bådar inte gott för framtiden.” 

Domen över Decemberöverenskommelsen kommer bli hård.

Professor Bo Rothstein intervjuas och säger en hel del som är i strid med samtidens politikerföreställningar. T ex detta:

”Gå inte Sverigedemokraterna till mötes, men erkänn problemen de pekar på och kom med lösningar, istället för att trycka ’rasister’ och andra stämplar på den. Väljarna vill att politikerna ser de problem som de själva ser. Den beröringsskräck vi sett är inget svar.”

I veckans utgåva finns också en intressant genomgång av de 16 största välfärdsbolagen och den som läser den inser hur ogenomtänkt S/MP/V-överenskommelsen om ”vinst i välfärden” är. Den utredning som Ilmar Reepalu nu ska göra är ännu ett tecken på att Sverige är på väg åt helt fel håll och att konsekvenserna av det politiska vanstyret – brett politiskt förankrat tyvärr – kommer att bli förödande för landet.

 

Om gästbloggen

Janerik Larsson är gästbloggare hos SvD Ledare. Han är skribent, författare och journalist, verksam i Stiftelsen Fritt Näringsliv och pr-byrån Prime. Bloggar om svensk politik och har en internationell utblick mot främst brittiska och amerikanska medier.
Åsikter är hans egna.